aA
Aukštaitijoje šįmet labai padažnėjusiais vilkų išpuoliais susirūpino ir valdžios atstovai. Kupiškio taryba nusprendė iš biudžeto lėšų paskirti 4000 litų medžiotojų premijoms už rajono teritorijoje nušautus vilkus.
Vilkas
Už vieną sumedžiotą vilką medžiotojui arba būreliui bus mokama 400 litų premija. Taip tikimasi medžiotojų būrelius paskatinti aktyviau reaguoti į žmonių skundus.

Užvakar atsirado pirmasis pretendentas į pažadėtą atlygį. Šimonių medžiotojų būrelio narys Rolandas Nacius praėjusio sekmadienio vakare trys kilometrai nuo Šimonių miestelio, ties Medingalio mišku, nušovė jauną vilkę.

Medžiotojas sakė tą vakarą nėjęs tykoti vilkų: "Mūsų būrelio medžiotojai šernams privilioti yra pasodinę bulvių prie pat miško.

Sekmadienį vakarop dviese su kitu medžiotoju nuvažiavome patykoti iš bokštelių šernų. Pamatęs nuo pievos atbėgusį žvėrį, nusitaikiau ir pirmu šūviu jį patiesiau. Karabinu su optiniu taikikliu nebuvo sunku pataikyti, tačiau per 13 medžioklės metų pirmąkart galiu pasidžiaugti tokiu laimikiu".

Vakar R.Nacius nušautą vilkę atvežė parodyti į rajono savivaldybę aplinkosaugininkams. Šiemet tai antrasis medžiotojų nušautas vilkas Kupiškio rajone. Dar vasarą tokia sėkme džiaugėsi kupiškėnas verslininkas Jonas Mažylis. Tačiau tuomet premijų nebuvo pažadėta.

Nuo šios vasaros Šimonių girios pakraščiuose gyvenančius žmones vargina nesiliaujančios vilkų atakos - ganyklose nuolat atrandami plėšrūnų sudraskyti veršeliai, telyčios, avys. Vilkai įsidrąsina ateiti prie pat sodybų. Šių vietų senbuviai neatsimena tokio plėšrūnų aktyvumo.

Šiemet seniūnijos gyventojai dėl vilkų kaltės jau neteko 27 raguočių, iš jų - 6 karvių. Dabar žmonės baiminasi, kad per vasarą sočiai gyvenę vilkai nepradėtų puldinėti į mokyklas tamsiu metu pamiškėmis einančių vaikų.

"Dabar vilkai moko medžioti savo jauniklius", - sakė Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugijos Panevėžio skyriaus valdybos pirmininkas Petras Narbutas. Jis teigė, kad ir Panevėžio rajone vilkai pjauna naminius gyvulius. Neseniai prie Skaistgirių gyvenvietės buvo papjautos kelios ožkos ir telyčia.

P.Narbuto nuomone, miškuose prie Panevėžio gali gyventi ne daugiau kaip trys vilkų bandos. Aplink gyventojų namus siautėjančiais plėšrūnais susirūpino ir Panevėžio apskrities veterinarijos tarnyba. Panevėžio apskritis pagal nustatytų pasiutligės atvejų skaičių Lietuvoje pirmauja.

Kai kurių Panevėžio apskrities rajonų gyventojus terorizuoja lapės. Jos šlaistosi aplink namus, pjauna paukščius. Suįžūlėjusios lapės kartais nekreipia dėmesio net į žmones. Dažniausiai taip elgiasi pasiutlige sergantys žvėrys.

"Skatiname, kad valdžia rastų pinigų medžiotojams paskatinti", - sakė Panevėžio apskrities valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos viršininko pavaduotojas Kęstutis Jagminas.

"Lietuvos rytas"