aA
Sankt Peterburgo Kino namuose baigėsi XIV tarptautinis nepriklausomo kino festivalis „DeboshirFilm – Skaisčios svajonės“. Festivalio įkūrėjas – žinomas Rusijos aktorius Aleksandras Baširovas. Festivalio trumpo metražo nevaidybinio filmų konkursinėje programoje dalyvavo režisieriaus Audriaus Stonio filmas „Aš perėjau ugnį, tu buvai su manim“. Tarptautinė festivalio žiuri įvertino filmą – filmas laimėjo pagrindinį prizą ir festivalio diplomą.
Audrius Stonys
Audrius Stonys
© Organizatorių archyvas

Filme pasakojama apie jauną šeimą, auginančią keturis vaikus. Vieną šaltą ir lemtingą rudens naktį sudegė šių žmonių namai. Ką reiškia netekti namų? Kaip neprarasti vilties? Kaip atrodo gyvenimas, pradėtas nuo visiško nulio? Kur semtis jėgų nekristi į neviltį? Į ką atsiremti? Kaip iš naujo kibtis į gyvenimą?

A. Stonio filmai apdovanoti daugelyje tarptautinių kino festivalių. 1992 metais jo filmas „Neregių žemė“ pelnė Europos kino akademijos „Felikso“ apdovanojimą kaip geriausias dokumentinis metų filmas. 2002 m. A.Stoniui skirta Nacionalinė Kultūros ir meno premija, bei lietuviškas „Oskaras“-Lietuvos Kinematografininkų sąjungos prizas. A.Stonio filmų retrospektyvos buvo pristatytos Šveicarijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje JAV, Rusijoje, Izraelyje, Čekijoje, taip pat daugelyje Lietuvos miestų. Audrius Stonys yra aktyvus tarptautinių kūrybinių dirbtuvių ir tarptautinių kino festivalių žiuri narys.

Filmą sukūrė „Studija 2“ remiant Lietuvos Respublikos kultūros ministerijai ir bendradarbiaujant su Lietuvos televizija. Filmo operatorius Audrius Kemežys, prodiuseriai Arūnas Stoškus, Kęstutis Petrulis. Filmo operatorius už šį filmą buvo apdovanotas „Sidabrinės gervės“ prizu.

Tame pačiame festivalyje pilno metražo nevaidybinių filmų konkursinėje programoje taip pat dalyvavo „Studijoje 2“ sukurtas režisieriaus Algimanto Maceinos filmas „Išpažinimas“.

Filmas jau pabuvojo tarptautiniame 46-jame Karlovy Vary (Čekija) filmų festivalyje, 21-ame tarptautiniame „Arsenalo“ (Latvija) festivalyje, 40-ame Vidurio ir Rytų Europos kino festivalyje Lagove (Lenkija), 25-ajame Piarnu (Estija) tarptautiniame filmų festivalyje, taip pat filmas rodytas Vilniaus dokumentinių filmų festivalyje, Vilniaus tarptautiniame kino festivalyje “Kino pavasaris”, tarptautiniame filmų festivalyje „Baltijos banga“, Nidoje.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.