aA
Seimo pirmininkės Irenos Degutienės siūlymu trečiadienį Seimo valdyba sudarė darbo grupę, kuri iki kovo 1-osios turi pateikti naują Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projekto versiją.
Seimo narių veiklą apibrėžti turės iki kovo
© DELFI / Šarūnas Mažeika

Parlamento atmestą projektą tobulinančiai darbo grupei vadovaus Seimo Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas Stasys Šedbaras, grupėje dirbs Vaidotas Bacevičius, Vytautas Gapšys, Česlovas Juršėnas, Algis Kašėta, Algimantas Salamakinas ir Artūras Melianas, pranešė Seimo Ryšių su visuomene skyrius.

Projektu, įgyvendinant 2004 metų liepos 1 dienos Konstitucinio Teismo nutarimą, siūloma atskiru įstatymu nustatyti Seimo narių pareigas, teises ir garantijas; įtvirtinti Seimo narių veiklos principus, naudojimosi įstatyme nustatytomis teisėmis bei veiklos garantijomis ribas, specialiųjų poreikių tenkinimą, apibrėžti Seimo narių veiklą, nesusijusią su tautos atstovo įgaliojimų vykdymu.

Darbo grupė sudaryta po to, kai Seimas grąžino tobulinti grupės žinomų teisininkų parengtą Seimo narių veiklos garantijų įstatymo projektą, kuriuo siūlyta kur kas griežčiau tvarkyti parlamentarų veiklą bei finansinius reikalus.

Projektu siūlyta įtvirtinti fiksuotas Seimo narių atostogas, neleisti Seimo nariams patiems nuomotis automobilių - tam šiuo metu išleidžiama didžioji parlamentinei veiklai skiriamų pinigų dalis, taip pat nustatyti daugiau Seimo narių veiklą griežtinančių apribojimų.

Pirmuosiuose projekto straipsniuose buvo įrašyta nuostata, kad dalyvavimas posėdžiuose yra Seimo nario konstitucinė pareiga, o sistemingas šios pareigos nevykdymas be pateisinamos priežasties yra pagrindas pradėti apkaltą. Darbo grupė tai pat siūlė už praleistus parlamento, komitetų ir kitus posėdžius nemokėti algos.

Projekte, be kita ko, buvo numatyta, kad Seimo nariai gali atostogauti ne daugiau kaip 45 kalendorines dienas per metus.

Daug griežčiau siūlyta reglamentuoti lėšų parlamentinei veiklai naudojimą. Projekte buvo numatyta, kad pinigus Seimo narys galėtų panaudoti tik tam tikroms reikmėms, kurioms bus nustatytas griežtas limitas - degalams, reprezentacijai, biuro nuomai.

Įstatymo projekte siūlyta grįžti prie senos tvarkos, kai parlamento kanceliarija visiems politikams nupirkdavo tarnybinius automobilius, o jų nuomotis, kaip iki šiol, nebūtų galima.

Visiems Seimo nariams, kurie neturi būsto Vilniuje, siūlyta centralizuotai nuomoti privačias patalpas, numatant, kad už komunalines paslaugas turėtų susimokėti patys politikai ir jų šeimos nariai. Šiuo metu Seimo viešbutyje gyvenantys parlamentarai, Vilniuje neturintys gyvenamojo būsto, už komunalines paslaugas nemoka.

Seimo nariams, pagal atmestas pataisas, taip pat būtų buvę draudžiama skaityti paskaitas, dalyvauti komercinėse pramoginėse televizijos laidose, nesvarbu, ar jie gauna už tai atlyginimą, ar ne.

Be to, projektu siūlyta mažinti Seimo narių padėjėjų skaičių nuo trijų iki dviejų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.