aA
Prieš trejus metus geriausiu Lietuvos patruliu išrinktą Vilniaus policininką Lauryną Sirgedą nuo atsakomybės bandžiusi išgelbėti vilnietė Ieva Veteikytė privalės į valstybės biudžetą sumokėti tūkstančio litų baudą. Taip trečiadienį nusprendė Vilniaus miesto 1 apylinkės teismas, konstatavęs, kad I. Veteikytė davė melagingus parodymus.
Laurynas Sirgedas
Laurynas Sirgedas
© DELFI / Audrius Solominas

I. Veteikytei administracinio teisės pažeidimo byla buvo iškelta po melagingo liudijimo teisme – duodama parodymus savo draugo L. Sirgedo, kuris buvo įtariamas vairavęs neblaivus ir vengė pasitikrinti alkotesteriu, byloje mergina pareiškė, kad būtent ji vairavo automobilį.

Tačiau šis merginos liudijimas jos draugo neišgelbėjo – teismas konstatavo, kad Vilniaus Kelių patrulių rinktinės vyresnysis patrulis L. Sirgedas vengė pasitikrinti neblaivumą (tai prilyginama sunkiam girtumui) ir už tai jam skyrė 2 tūkst. litų baudą su teisės vairuoti transporto priemones atėmimu 2 metams. Už melagingą liudijimą pareigūno draugei buvo iškelta administracinio teisės pažeidimo byla.

Geriausiu patruliu išrinktas L. Sirgedas nemalonų sulaukė birželio pradžioje, kai jį prie automobilio vairo sulaikė Palangos policijos pareigūnai. 31 metų Vilniaus policininkas teisme ėmė neigti, kad vairavo girtas ir prabilo, jog prie vairo sėdėjo jo draugė, nors apie tai anksčiau nieko nekalbėjo.

L. Sirgedas buvo sulaikytas praėjus parai po Klaipėdoje vykusio geriausių patrulių konkurso, kuriame šiais metais užėmė tik aštuntąją vietą.

„Aš mašinos nevairavau, sėdėjau keleivio vietoje, – sakė L. Sirgedas. – Tame automobilyje vairas yra dešinėje pusėje, o keleivio vieta yra kairėje pusėje, kur aš ir sėdėjau. Automobilį vairavo mano sugyventinė I. Veteikytė, su kuria aš pakeliui susipykau ir sustabdžiusi automobilį ji išėjo namo. Paskui iš mašinos išėjau ir aš, pakeliui sutikau patrulius, jie tikrai manęs nestabdė“.

L. Sirgedas tikino, kad Palangos pareigūnai, sužinoję, jog sulaikė savo kolegą, ėmė reikšti nepasitenkinimą: „Vilniuje jūs visi mus, na, nesakysiu to žodžio, kitaip tariant skriaudžiate, tad mes irgi jums padarysime“.

„Aš jiems aiškinau, kad nevairavau, bet jie manęs neklausė, – tikino patrulis. – Man siūlė pūsti į alkoholio matuoklį, bet kai pamačiau dėžę, iš kurios jį išėmė, atsisakiau. Savo darbe esu daug matęs alkotesterių – pagal tą dėžę pamaniau, kad alkotesteris yra toks, kurio nerekomenduoja naudoti arba naudoti tik asmeninėms reikmėms“.

Tuo tarpu Palangos pareigūnai pateikė visai kitokią versiją. Pareigūnai teigė, kad jiems sukėlė įtarimų per dvi eismo juostas važiavęs automobilis. „Jis blaškėsi po visą kelią, todėl mums sukėlė įtarimą ir nusprendėme jį sustabdyti“, – tikino vienas pareigūnų.

Pasak policininkų, L. Sirgedas buvo neblaivus – nerišliai kalbėjo, nuo jo sklido labai stiprus alkoholio kvapas, be to, jis svirduliavo. „Akivaizdžiai matėsi, kad yra neblaivus“, – sakė pareigūnas.

Palangiškiai tikino, kad jų kolega iš Vilniaus atsisakė pūsti į alkotesterį, tačiau savo motyvų neaiškino. „Kai paaiškinau, kad atsisakymas pūsti yra prilyginamas sunkiam girtumui, jis sakė, kad viską žino, bet nepūs, o kažkam paskambins ir viską sutvarkys, netrukus privažiuos reikalingi žmonės“, – prisiminė vienas pareigūnų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.