aA
Pripsas save vadina artistu. Susinervina, paklaustas tikro vardo ir pavardės, nes tai tik paso duomenys, reikalingi keliaujant, patekus į policiją ar ligoninę bei pabrėžia, jog nepatinka, kai žurnalistai iš artisto nori padaryti normalų žmogų. Nepatinka, tai nepatinka.
Pripsas, G.Beržinsko nuotr.
Pripsas, G.Beržinsko nuotr.

Lietuvos žmonėms šis vardas yra žinomas iš realybės šou ar TV projektų „Baras“, „Vieniša žvaigždė“, „Šok su žvaigžde“, kurie pradžioje mūsų herojui ir buvo savotiškas iššūkis, bet greitai šį veikla pradėjo atsibosti. Reikėjo imtis kažko naujo.

Prieštaringai pagarsėjęs muzikos ir fotografijos kūrėjas jau kurį laiką gyvena Italijoje. Mėgstantis pasiblaškyti po pasaulį, Pripsas savaitei nusėdo ir Čikagoje, kur surengė savo dviejų dalių meno šou, pristatydamas vizualinius darbus ir muzikinius kūrinius.

Pirmą kartą vėjų mieste

Pirmą kartą viešėdamas Čikagoje, Pripsas atvirauja, jog čia norėjo atvykti jau seniai.

„Sutikti nauji draugai sužinojo, jog dar rudenį buvau surengęs parodą Niujorke „dvynių“ garbei, tai pasiūlė pasilikti ilgiau ir surengti autorinį vakarą Čikagoje gyvenantiems tautiečiams. Tad šis renginys – neplanuotas. Todėl nenuostabu, jog buvo nemažai techninių nesklandumų spausdinant ir ruošiant darbus. Tačiau aš likau viskuo labai patenkintas. Už begalinį geronoriškumą ir pagalbą esu dėkingas Čikagoje gyvenančiam fotografui Gintui Beržinskui, be kurio prisidėjimo būtų nieko nepavykę“, – pasakoja Sripsas.

Idėja ant popieriaus virsta nauju kūriniu

Daugeliui Pripso fotografijos patinka. Pilnos avantiūros, perkeltinių prasmių, tačiau kita dalis meno mylėtojų jas vertina prieštaringai. Kiek žmonių – tiek nuomonių. Būtų keista, jeigu visiems patiktų tie patys meno darbai.

Kai DELFI paklausė artisto, iš kur atsiranda idėja visa tai sukurti, Pripsas nedvejoja: „Dažniausiai idėją parašau ant popieriaus lapo. Paskui randu modelį ir bandau tai įgyvendinti. Idėjos ateina įvairios, tačiau dažniausiai mano darbuose slypi socialinė žinia žmonijai – kova su AIDS, moterų lygios teisės, moterų sveikata, ekologija. Neretai vaikščiodamas naujoje vietovėje, surandu kažką įdomaus, ką vėliau gražiai ir įdomiai perteikiu. Domiuosi daug kuo – įvairia muzika, kinu, tapyba, skulptūra, fotografija, viskuo, kas sukelia bet kokias emocijas. Tai vėliau nejučia atsispindi mano darbuose“.

Atviras bet kokiai visuomenės nuomonei

Suvienodėjusiame pasaulyje neretai menininkui sunku save pristatyti, arba dar pasitaiko, jog sunku išlįsti į paviršių, kad būtum pastebėtas. Reikia kažkuo išsiskirti, būti kitokiam.

Prakalbus apie tai, Pripsas sako, jog yra toks, koks yra, pridurdamas, jog labai dažnai nuomonę apie vieną ar kitą žmogų formuoja žuniasklaida, perteikdama labai asmenišką nuomonę ar įspūdį.

„Taip ir apie mane. Neretai perskaitau, kaip kažkas mane vertina iš savo supratimo ir požiūrio, o gal todėl, kad žurnalistui tiesiog reikia parašyti ar taip norisi. Tai ir suformuoja visuomenės nuomonę, kuri neretai visai neatitinka tikrojo manęs. Bet jeigu atvirai, publikos nuomonė manęs visai neerzina. Esu artistas, mėgstu būti dėmesio centre savo renginių metu, ne kitose vietose“,- atvirauja fotografas.

„Iš meno pragyvensiu vėliau“, - sako Pripsas, pradėjęs fotografuoti dar būdamas modeliu, apie 1993 m. Rudenį besilankydamas Niujorke, menininkas buvo surengęs parodą „dvynių“ garbei. Tad ir šį kartą, vos praūžus renginiui Čikagoje, jau kitą dieną Pripsas patraukė atgal, į menų meką – Niujorką, į kurį suplaukia talentingi ir nelabai, viso pasaulio kūrėjai su vienu tikslu – išgarsėti.

Apie išgarsėjimą čia, JAV, Pripsas kalba santūriai. „Niujorkas – labai keistas miestas. Visi čia atvaro daryti sau reklamos. Todėl vadinamoji meno meka labai dažnai primena didelį meno šiukšlyną, kuriame, žinoma, galima surasti ir pamatyti ne tik įdomios, bet ir įspūdingos kūrybos“.

Ilgesniam užsibuvimui JAV trukdo vizų režimas

Menininkas neneigia, kad jeigu vizų režimas būtų lankstesnis, jis liktų ilgesniam laikui Amerikoje, o dabar „tik atvažiavai ir jau reikia išvažiuoti, arba tada reikia pažeisti vizą ir likti nelegalu“. „To aš nenoriu, todėl šiuo metu man Europoje lengviau – kur nori ten ir gyveni bei kuri. O kūrybiniai planai tie patys – kurti ir rodyti. Pastaruoju metu daugiausia laiko skiriu muzikai. Tad ir sieksiu bet kokia forma – teatralizuota, koncertine ar video – priversti visus mano muzikos klausytis“, – šmaikštauja Pripsas.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.