aA
Generalinė prokuratūra kreipėsi į Vilniaus tarybą su reikalavimu nutraukti sutartis, kurių pagrindu sostinėje iškilo „Ozas“, „Siemens arena“ ir „Vichy vandens parkas“. Šioje teritorijoje šeimininkauja koncerno „Icor“ (buv. „Rubicon Group“) ir jo buvusių akcininkų įmonės. Vilniaus meras Artūras Zuokas tokius prokurorų reikalavimus sieja su bandymais reketuoti jį patį ir kitus politikus bei buvusius savivaldybės teisininkus.
Artūras Zuokas
Artūras Zuokas
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Generalinės prokuratūros Viešųjų ryšių skyriaus vedėja Rūta Dirsienė DELFI patvirtino, kad prokurorai reikalauja, jog sostinės taryba dėl, Generalinės prokuratūros manymu, esminių pažeidimų nutrauktų minėtas sutartis. Nesulaukusi tokio sprendimo iki gruodžio 19 dienos, Generalinė prokuratūra svarstys galimybę sutarčių nutraukimo siekti per teismą.

Tuo tarpu A. Zuokas DELFI teigė nustebęs dėl tokių prokurorų reikalavimų. Meras pirmiausiai akcentuoja, kad Generalinė prokuratūra sutarčių reikalauja pagal buvusio Vilniaus tarybos nario Algio Baranausko skundą. Pastarasis esą dar iki prokurorų reikalavimo pateikimo reikalavo pinigų už „ramybę“. A. Baranauskas buvo nuteistas už 250 tūkst. Lt kyšio reikalavimą iš „Lukoil Baltija“ vadovo Ivano Paleičiko. Buvęs Vilniaus politikas tik šiais metais paleistas iš Vilniaus pataisos namų, kur atliko laisvės atėmimo bausmę.

Užkliuvo įrengti butai

DELFI turimame generalinio prokuroro pavaduotojo Dariaus Raulušaičio pasirašytame kreipimesi į sostinės savivaldybę nurodoma, jog prokurorams kliūva minėtoje teritorijoje įrengti butai. Esą žemės, kuria savivaldybė leido naudotis „Icor“ ir jo buvusių akcininkų verslui, paskirtis neleidžia taip naudotis valstybės turtu.

„Kaip matyti iš prokuratūroje surinktos medžiagos, bendrovės, (...) statydamos pastatus su gyvenamosios paskirties patalpomis (butais), netinkamai vykdo aukščiau išvardintose sutartyse prisiimtą prievolę. Toks sutarties pažeidimas laikytinas esminiu, kadangi savivaldybė, kaip sandorio šalis, negauna to, ko tikėjosi, sudarydama sutartį, ir sudaro pagrindą jai vienašališkai nutraukti“, - rašoma dokumente.

Generalinės prokuratūros skaičiavimais, parko teritorijoje įrengta šimtai butų, kai kurie užpildė atskirus administracinių pastatų korpusus. Tuo tarpu „Ozo“, „Vichy vandens parko“ ir „Siemens arenos“ teritorijoje žemės paskirtį reglamentuojančiuose teisės aktuose esą nurodyta, kad ten gali dygti tik tokie statiniai, kurie reikalingi „savivaldybių funkcijoms atlikti“. Generalinės prokuratūros manymu, butų statyba ir pardavimas į savivaldybės funkcijas nepapuola.

„Atsižvelgiant į šias aplinkybes, savivaldybė, kaip sandorio šalis, privalo imtis priemonių, kad būtų nutrauktos sutartys su bendrovėmis, kurios užstatymo teise suteiktas žemės sklypo dalis neatlygintinai naudoja ne sutartyse numatytos prievolės (pramogų parko objektų statyba) vykdymui, o savo komercinių interesų tenkinimui“, - teigiama D. Raulušaičio pasirašytame dokumente.

Prokurorai savivaldybei duoda laiko iki gruodžio 19 d. Jei sutartys nebus nutrauktos, prokuratūra gali imtis prieš savivaldybę teisinių priemonių.

„Savivaldybei atsisakius nutraukti netinkamai vykdomas sutartis, prokuratūra spręs klausimą dėl pažeisto viešojo intereso (...) gynimo prokuratūrai suteiktų įgaliojimų, vykdant baudžiamąjį persekiojimą ir ginant viešąjį interesą, ribose“, - rašoma dokumente.

A. Zuokas: tai reketas

Buvęs Vilniaus miesto tarybos narys, verslininkas Algis Baranauskas
Buvęs Vilniaus miesto tarybos narys, verslininkas Algis Baranauskas
© DELFI (D.Sinkevičiaus nuotr.)

Vilniaus meras A. Zuokas DELFI teigė, jog savivaldybė neketina paklusti tokiam prokurorų reikalavimui. Visų pirma dėl to, kad prokurorai remiasi teisto ir dabar pinigų už „ramybę“ esą reikalaujančio buvusio Vilniaus tarybos nario A. Baranausko skundu.

„Kada jis (A. Baranauskas – DELFI) išėjo iš kalėjimo, jis pradėjo vaikščioti į savivaldybę, sėdėti čia apačioje ir bandyti susitikti su manimi. Aš atsisakiau bet kokių susitikimų“, - prisiminė A. Zuokas.

Mero teigimu, A. Baranauskas įvairiomis užuominomis pinigų reikalavo per kelis asmenis, tarp jų – per dabartinį Vilniaus tarybos narį, A. Zuoko bendražygį Algimantą Vakariną ir buvusį savivaldybės teisininką, dabar savivaldybės pasamdytoje advokatų kontoroje dirbantį Jovitą Elzbergą.

„Per J. Elzbergą, per A. Vakariną. Vardan mano paties saugumo reikalų. Aš atsisakydavau. Jeigu nebus susitikimo, per teisėsaugos pareigūnus, per prokuratūros pareigūnus, jo (A. Baranausko – DELFI) įvardinimu, man bus problemų. Kad kuo greičiau susitiksiu – tuo bus geriau. Bet žinant tą veikėją ir turint omenyje, kad jis buvo nuteistas laisvės atėmimu už įmonių reketavimą... (...) Praėjus gerai savaitei, gauname iš generalinio prokuroro pavaduotojo raštą, kuris labai įdomus savo turiniu, forma ir teiginiais“, - tęsė A. Zuokas.

Anot jo, prokurorų atsiųstas dokumentas sukėlė įtarimų.

Politikas teigė nesuprantantis, kodėl prokurorų rašte kalbama net apie „baudžiamąjį persekiojimą“. „Tai yra jau aiškus grasinimas. Bet čia civilinis sandoris, civilinės bylos. Prokuratūra visada turi teisę, jeigu mano, kad viešasis interesas yra pažeistas, tiesiog eiti į teismą. Baudžiamojo persekiojimo dalykai čia neaišku kodėl paminėti“, - aiškino A. Zuokas.

Meras taip pat sakė, kad paprastai raštuose nurodomas ne tik tas pareigūnas, kas dokumentą patvirtino, bet ir tas, kuris jį rengė. O šiuo atveju ant dokumento nurodyta tik D. Raulušaičio pavardė.

„Ir argumentai, kurie čia išdėlioti, sutampa nemaža dalimi su tuo, kuo per tarpininkus grasino pats A. Baranauskas“, - pridūrė A. Zuokas.

Stebisi, kodėl prokurorai valo dulkes nuo senos istorijos

Vilniaus galva taip pat stebisi, kodėl prokurorai vėl kimba prie šių sutarčių, kurias jau yra išnarstę prieš keletą metų.

„Generalinė prokuratūra jau nagrinėjo šios teritorijos sutartį 2007 m. Kur pripažino, kad nėra viešojo intereso pažeidimo. Lygiai taip pat, teisiniai procesai buvo pradėti. Dar anksčiau, 2005 m. Lygiai taip pat, teismas pasakė, kad nėra įstatimo pažeidimų. Man labai keista, kad generalinio prokuroro pavaduotojas dirba su, švelniai tariant, žuliku, kuris ką tiktai išėjęs iš įkalinimo įstaigos“, - kalbėjo A. Zuokas.

Skundžiasi turto prievartavimu ir reikalauja ištirti prokuroro darbą

Dėl šios istorijos Vilniaus savivaldybė ir jos pasamdyti teisininkai mėgina pradėti dvi teisines procedūras. Buvęs savivaldybės teisininkas, dabar ją konsultuojantis J. Elzbergas reikalauja pradėti ikiteisminį tyrimą dėl A. Baranausko veiksmų. Tuo tarpu A. Zuokas kreipiasi į generalinį prokurorą Darių Valį, kad šis įvertinti savo pavaduotojo D. Raulušaičio elgesį.

Meras teigė prašantis D. Valio pasiaiškinti, „kaip gali būti, kad jo pavaduotojas bendradarbiauja su tokiais asmenimis, kurie yra pagarsėję kaip reketuotojai“.

„Tai daro prielaidas, kad iš tikrųjų generalinio prokuroro pavaduotojas veikia grupėje su A. Baranausku, kuris būtent ir yra, kaip suprantu, šito proceso viena iš dalių“, - pridūrė pašnekovas.

J. Elzbergo skunde dėl A. Baranausko aprašomas advokato ir laisvės atėmimo bausmę neseniai atlikusio buvusio politiko susitikimas, esą vykęs rugpjūtį.

„Jam atvykus į advokatų kontorą Motieka ir Audzevičius, kurioje dirbu, A. Baranauskas susitikimo pradžioje pasakė, kad jau grįžo iš įkalinimo įstaigos, kurioje turėjo laiko pagalvot ir pasirengti tolesniam gyventimui ir padėjo ant stalo eilę prašymų įvairioms institucijoms tirti įvairius klausimus, kurie buvo betarpiškai susiję su Vilniaus miesto savivaldybės sudarytomis sutartimis. (...) Pradėjęs juos vartyti iš karto supratau, kur link bus lenkiama kalba, tad tiesiai šviesiai paklausiau, jei prašymai jau paruošti, tai ko nori iš manęs“, - rašoma advokato prašyme pradėti ikiteisminį tyrimą dėl šantažo, sukčiavimo ir grasinimo, siekiant gauti neteisėtų pajamų.

Buvęs savivaldybės teisininkas tvirtina sulaukęs atvirų reikalavimų susimokėti už „ramybę“.

„A. Baranauskas pasakė, puikiai tave žinau, žinau, su kuo dirbi kaip advokatas, žinau, kas tavo klientai, tad noriu, kad perduotum jiems, jog gali pasistengti ramiai be problemų gyventi, nes jie patys supras, ką reikia padaryti norint tą ramybę turėti. Patikslinus, kas turima omenyje, A. Baranauskas pasakė, kad jis nori (kad) pokalbis apie ramybę būtų perduotas Vilniaus merui A. Zuokui, kuris, anot jo, supratęs, kad A. Baranauskas jau laisvėje, supras, ką reikia padaryti, kad būtų ramybė“, - rašo J. Elzbergas, pridurdamas, esą už kyšio reikalavimą teistas buvęs politikas tokiu atveju žadėjo niekur nesikreipti ir nesinaudoti „savo ryšiais teisėsaugos institucijose“.

Prokurorų reikalavimo tenkinti neketina

A. Zuokas DELFI teigė, jog savivaldybė nėra nusiteikusi vykdyti prokurorų reikalavimus ir nutraukti sutartis su projektus vykdančiomis įmonėmis. Esą tokie reikalavimai ne tik kelia merui abejonių, bet jų įvykdymas taip pat galėtų smogti bumerangu per miesto finansus. Mat verslininkai turėtų teisę skųstis teismui dėl patirtos žalos atlyginimo.

„Taryba tikrai tokių sutarčių nenutraukinėtų. (...) Bet kuriuo atveju, teismas gali padėti tašką šitoje istorijoje“, - sakė meras.

Jis tikino nesuprantantis, kodėl valstybinės institucijos kliudo Vilniuje plėtoti verslą.

„Visa ta istorija dėl šitos teritorijos rodo viena. Kad ne kartą tiek politinės partijos, tiek politikai, tiek net ir teisėsaugos tokio rango pareigūnai užsiiminėja reketavimu. Vilniaus miesto taryba neturi problemų dėl šitos sutarties vykdymo. Atvirkščiai – jinai galėtų būti ženkliai efektyviau panaudojama, jeigu būtų normalios darbo sąlygos. Šitą sutartį kelis kartus tikrino STT. Šitą sutartį teisme nagrinėjo, teismas (skundus – DELFI) atmetė. Generalinė prokuratūra ne vieną kartą tikrino, paskutinį kartą – 2007 m. Turi būti laikas, kai žmonės galės dirbti ramiai. Tokiomis aplinkybėmis Lietuvoje investuoti iš viso yra neįmanoma. Ir šita istorija, kai generalinio prokuroro pavaduotojas, galimai bendradarbiaudamas su A. Baranausku, kuris yra teistas už neteisėto atlygio reikalavimą, kaip mes galime kalbėti apie skaidrią investicinę aplinką? Tokių pavyzdžių Vilniuje yra ne vienas, kur matome, kad skirtingo lygio teisėsaugos institucijos užsiiminėja reketavimu“, - reziumavo A. Zuokas.

Generalinė prokuratūra Vilniaus mero priekaištų kol kas nekomentuoja.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.