aA
Vilniaus apygardos teismas grupei buvusių muitinės ir pasienio pareigūnų pirmadienį paskelbė nuosprendį PVM grobstymo byloje. Tačiau nuosprendžio neišgirdo pagrindinis bylos kaltinamasis - 29 metų panevėžietis Darius Mankevičius. Teismui nagrinėjant bylą, laisvėje buvęs teisiamasis pasislėpė ir į teismo posėdžius neatvyko.
Gegužės 25 dieną Vilniaus miesto vyriausiasis policijos komisariatas paskelbė D.Mankevičiaus paiešką. Jis nesurastas iki šiol. D.Mankevičiaus baudžiamoji byla išskirta į atskirą bylą.

Kaip nustatė PVM grobstymo bylą tyrę Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) pareigūnai, D.Mankevičius Valstybinei mokesčių inspekcijai pateikdavo dokumentus, neva jis į Baltarusiją eksportuoja įvairias prekes, ir vėliau atsiimdavo dėl eksporto susidariusią PVM permoką.

Įtariama, kad iš valstybės biudžeto 1997 metais buvo neteisėtai susigrąžinta beveik 400 tūkstančių litų.

Manoma, kad D. Mankevičius įsteigė įmones, kurios veikė ir buvo jo naudojamos kaip priedanga kitokiai, įmonių steigimo dokumentuose nenumatytai veiklai.

D.Mankevičiui buvo pareikšti kaltinimai dėl svetimo turto pasisavinimo stambiu mastu, oficialaus dokumentų klastojimo. Pagalba panevėžiečiui darant šiuos nusikaltimus buvo įtarti ir pasienio ir muitinės pareigūnai.

Į teisiamųjų suolą sėdo tuometiniai Vilniaus teritorinės muitinės pareigūnai - 42 metų Osvaldas Manikas, 47 metų Anatolijus Vitkauskas, 43 metų Jonas Rekus, 47 metų Janina Grendaitė bei Alytaus teritorinės muitinės pareigūnai - 46 metų Romas Razvinavičius, 32 metų Arūnas Lekavičius, 36 metų Ovidijus Šerelis, 36 metų Virgilijus Aksenaitis. Kartu su muitininkais buvo teisiamas tuometinis 34 metų Kabelių užkardos pasienietis Saulius Pakeltis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.