aA
Prezidentas Valdas Adamkus paragino sveikatos apsaugos ministrą Romualdą Dobrovolskį daugiau dėmesio skirti sistemoms reformoms.
Romualdas Dobrovolskas
Romualdas Dobrovolskas
© "Lietuvos žinios"
"Iš tikrųjų ryžtingi sprendimai dabar būtini. Ne vieno ar kito asmens keitimas, bet labai aiški valdančiosios koalicijos, Vyriausybės politika turi stumti krašto reformas", - prezidento poziciją po susitikimo su sveikatos apsaugos ministru žurnalistams komentavo prezidento patarėjas Darius Kuolys.

Centro sąjungos atstovai Seime dabar mėgina inicijuoti interpeliaciją ministrui R.Dobrovolskiui, kaltindami jį nesugebėjimu vykdyti sveikatos apsaugos reformas.

Pirmadienį pokalbio pasikvietęs ministerijos vadovus prezidentas ypač domėjosi sveikatos apsaugos sistemos biudžeto subalansavimo problemomis. Prognozuojama, kad šiemet vien Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) išlaidos vaistų kompensavimui suplanuotą biudžetą viršys 30-čia procentų, tai yra 80-čia milijonų litų.

Prezidentūra atkreipė dėmesį, kad pagal Vyriausybės ir Tarptautinio valiutos fondo susitarimą, leistinas ne didesnis kaip 70 milijonų litų PSDF įsiskolinimas. Didesnis grasintų sukelti ne tik finansines problemas farmacijos sektoriuje, bet ir sutrikdyti kompensuojamųjų vaistų tiekimą. Viceministras Eduardas Bartkevičius pažymėjo, kad "šiuo metu sąraše yra tiek vaistų, kiek sau neleidžia net ir žymiai turtingesnės šalys". Tačiau, pasak jo, "jokiu būdu" negalima sąrašo trumpinti paskubomis, atidžiai neišnagrinėjus ligonių interesų.

Praėjusią savaitę sąrašas sumažintas 110 pavadinimų vaistų. Palaipsniui ketinama išbraukti ir daugiau kompensuojamų vaistų iš 1940 pavadinimų sąrašo. "Vaistų sąrašas yra labai sudėtingas, opus klausimas", - pabrėžė ministras R.Dobrovolskis. Pasak jo, privalu ieškoti kompromiso tarp realių finansų, farmacininkų ir gydytojų. "Kažkaip reikia gyventi iš tiek pinigų, kiek gauname", - kalbėjo ministras. R.Dobrovolskis sakė, kad prezidentas sveikatos apsaugos sistemos vadovų prašė iš anksto ir išsamiai informuoti visuomenę apie visas, net ir pačias nepopuliariausias, reformas.

Viena tokių - privalomų sveikatos apsaugos kvotų panaikinimas nuo kitų metų. Įvykdžius reformą, lovų skaičius 10 tūkstančių gyventojų turėtų sumažėti nuo 92,4 iki 60. "Ir tai mes dar atsiliksime nuo Vakarų valstybių, kur 10 tūkstančių gyventojų tenka 40 lovų", - žurnalistams sakė R.Dobrovolskis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.