aA
Didžiojoje Britanijoje už labdarai paaukotų drabužių vagystes atskirai nuteisti trys lietuviai, siejami su kito lietuvio – Audriaus Luotės – įkurta prekybos padėvėtais drabužiais įmone „Alra Clothing“. Teigiama, kad tokio pobūdžio vagystės Britanijos labdaros organizacijoms kainuoja iki 50 mln. svarų sterlingų per metus, rašo britų dienraštis „The Mirror“.
Labdara Gruzijai
Labdara Gruzijai
© DELFI (E.Digrytės nuotr.)

A. Luotė įkūrė ir iki šių metų rugpjūčio vadovavo bendrovei „Alra Clothing“. Praėjusį birželį Didžiosios Britanijos reklamos standartų tarnyba sulaukė skundo dėl skrajučių, kuriose prašoma paaukoti drabužių astma sergantiems ligoniams padedančiai labdaros organizacijai. „Mes padedame vargingoms šeimoms, neįgaliems žmonėms ir našlaičiams, nesvarbu kurioje šalyje jie gyvena“, – buvo rašoma skrajutėse. Tarnyba nustatė, kad tokios skrajutės klaidino žmones, kurie manė, kad „Alra Clothing“ yra labdaros organizacija.

Kitą mėnesį viename Velso miestelyje buvo suimtas lietuvis Dalius Vaicekauskas, kuris be vietos tarybos leidimo rinko labdarai paaukotus drabužius. Jo mašinoje taip pat buvo rasta daugybė skrajučių, įskaitant ir bendrovės „Alra Clothing“. Taip pat buvo aptikta įvairioms labdaros organizacijoms paaukotų drabužių maišų. Taip pat buvo rasta per 100 maišų su pašalintais labdaros organizacijų pavadinimais. D. Vaicekauskas buvo apkaltintas vagyste. Jam buvo skirta 12 mėnesių viešųjų darbų.

Vėliau Svintone, Didžiajame Mančesteryje, dėl labdarai skirtų drabužių vagystės buvo suimtas 28 metų Mantas Graževičius. Jis taip pat platino „Alra Clothing“ skrajutes. Jis buvo nuteistas kalėti 10 savaičių už vagystę ir vairavimą be vairuotojo pažymėjimo.

Tačiau didžiausio masto nusikaltimas buvo įvykdytas praėjusių metų lapkritį, kuomet Reinheme, Esekso grafystėje, kuomet buvo sustabdytas A. Luotės bendrovės pusiau prikrautas sunkvežimis. Jame buvo rasta 800 maišų su 3 tūkst. svarų sterlingų vertės drabužiais, paaukotais įvairioms labdaros organizacijoms. Sunkvežimis važiavo į Lenkiją, kur mažmenininkai už toną tokių drabužių moka 800 svarų sterlingų. Tuomet buvo suimti 7 vyrai, įskaitant 27 metų Arną Gasiūną. Vyras buvo pripažintas kaltu dėl prekybos vogtomis prekėmis. Teismas bausmę jam skirs vėliau šį mėnesį.

Pats A. Luotė buvo suimtas praėjusiais metais, tačiau kaltinimai jam vėliau buvo panaikinti. Mostone gyvenantis 45 metų vyras neigė esąs susijęs su labdaros vagystėmis. „Dabar aš dirbu perdirbimo kompanijoje“, – sakė A. Luotė.

Britanijos įmonių registro duomenimis, šiuo metu lietuvis yra bendrovės „Vila Textiles“ direktorius.