aA
Kaune bus atidengta memorialinė lenta Didžiosios Britanijos Karališkųjų oro pajėgų lakūnui kapitonui Romui Marcinkui atminti.
Ceremonija vyks trečiadienį Lietuvos aviacijos memoriale, esančiame prie Lietuvos aviacijos muziejaus Kaune, pranešė Lietuvos aviacijos memorialo komitetas.

Ceremonijoje dalyvaus Didžiosios Britanijos ambasadorius Cristopheris Robbinsas, Krašto apsaugos ir Kultūros ministerijų bei Kauno miesto vadovai, Lietuvos karinių oro pajėgų vadovybė.

Antrojo pasaulinio karo metais britų karališkosiose oro pajėgose tarnavusio lietuvio lakūno R.Marcinkaus, kuris dalyvavo mūšiuose su naciais ir žuvo jų nelaisvėje, atminimas jau buvo pagerbtas šių metų birželį Didžiosios Britanijos ambasados Vilniuje surengto priėmimo metu.

Atstatant istorinį teisingumą bei siekiant tinkamai įvertinti R.Marcinkaus indėlį kovojant antihitlerinio Aljanso pusėje, Didžiosios Britanijos ambasadorius C.Robbinsas per ceremoniją ambasadoje R.Marcinkui skirtus apdovanojimus įteikė lakūno sūnėnui Alvydui Grėbliūnui.

Ceremonijos metu trys britų naikintuvai "Harrier GR7" atliko parodomąjį skrydį virš Britanijos ambasados. Jie skrido vadinamąja "Trūkstamo žmogaus" rikiuote, taip pagerbdami žuvusio bendražygio atminimą. R.Marcinkus, stodamas į tarnybą Karališkosiose oro pajėgose buvo Lietuvos karinių oro pajėgų kapitonas.

1934 metais kartu su lietuviu aviakonstruktoriumi Antanu Gustaičiu ir kitais keturiais Lietuvos karo lakūnais R.Marcinkus lietuviškais lėktuvais ANBO IV apskrido Europą maršrutu Kaunas-Stokholmas-Kopenhaga-Amsterdamas-Briuselis-Londonas-Paryžius- Marselis-Roma-Viena-Praha-Budapeštas-Bukareštas-Kijevas-Maskva- Velikije Luki-Kaunas.

1939 metais jis išvyko į Prancūziją ir, prasidėjus Antrajam pasauliniam karui, tarnavo Prancūzijos oro pajėgose iki šalies okupacijos 1940 metų gegužę. Tuomet jis stojo tarnauti Didžiosios Britanijos oro pajėgose. Karininkų kursuose ir apmokymuose jis mokėsi skraidyti britų "Hurricane" modelio naikintuvu, o 1941 metų gegužės mėnesį jis buvo paskirtas į pirmąją naikintuvų eskadrilę, kurioje tarnavo iki 1942 metų vasario mėnesio, kuomet jo lėktuvas buvo pašautas virš Belgijos.

Jis kalėjo Stalag Luft 3 stovykloje, esančioje dabartinės Lenkijos teritorijoje, iš kurios 1944 metų kovą įvyko žymusis "Didysis pabėgimas". R.Marcinkus buvo vienas iš šimto sugautųjų ir vienas iš penkiasdešimties nuteistųjų myriop sušaudant.

Po karo jo palaikai buvo palaidoti bendrame Britų sandraugos karių kape Poznanės kapinėse Lenkijoje.

Už narsą R.Marcinkus po mirties buvo apdovanotas 1939-1945 metų žvaigžde, Aviacijos Europos žvaigžde bei medaliu už nuopelnus kare, tačiau jo artimieji Lietuvoje daugiau nei pusę amžiaus negavo jam skirtų apdovanojimų dėl Vakarus atskyrusios sovietų "geležinės uždangos".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.