aA
Neseniai olandų mokslininkų atklikti tyrimai pateikė papildomų įrodymų, kad žemas cholesterolio kiekis kraujyje yra tiesiogiai susijęs su padidėjusia rizika vyrams susirgti depresija.
Daktaras Diederickas Grobbee kartu su kolegomis ištyrė daugiau kaip 30.000 vyrų kraujyje esantį cholesterolio kiekį. Ankstesniuose tyrimuose jau buvo užsiminta apie galimą sąsają tarp žemo cholesterolio kiekio ir padidėjusios savižudybės tikimybės, todėl šį kartą mokslininkai atrinko tik tuos vyrus, kurie pasižymėjo žemu cholesterolio kiekiu.

"Mes analizavome šių vyrų depresinius simptomus, pyktį, priešiškumą ir impulsyvumą ir palyginome juos su vyrams, turintiems aukštą cholesterolio kiekį, būdingomis nuotaikomis," teigė Grobbee. "Buvo nustatyta, kad vyrai su chroniškai žemu cholesterolio lygiu turėjo daugiau rizikos susirgti depresija." Šios mokslininkų komandos atlikto tyrimo rezultatus galima įžvelgti kaip tam tikrą iššūkį tradicinei nuostatai, kad "kuo mažiau cholesterolio, tuo geriau".

"Tačiau padidėjusio cholesterolio kiekio poveikis širdžiai ir kraujotakos sistemai yra daug pavojingesnis, nei žemas kiekis - depresijai ar smurtinei mirčiai," prisipažino mokslininkas, perspėdamas, jog šio tyrimo rezultatai neturėtų būti naudojami "kaip argumentas prieš ligonių gydymą padidintomis cholesterolio dozėmis". Šis tyrimas yra svarbus tuo, kad "įnešė šiek tiek daugiau šviesos į mechanizmą, sukeliantį depresiją bei afektinę nuotaiką," sakė Grobbee.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.