aA
JAV pakeitė planą ir artimiausiu metu vietoj masinių Afganistano bombardavimų ketina smogti tik į pasirinktus karinius objektus. Atakos bus nukreiptos prieš Osamos bin Ladeno teroristų rengimo stovyklas ir Talibano ginkluotąsias pajėgas.
JAV operaciją rems Didžioji Britanija. Tai vakar pranešė britų laikraštis "The Observer", tačiau nepateikė šių duomenų šaltinio. Pradžioje greičiausiai bus bombarduojamos teroristų stovyklos Afganistane ir naikinama Talibano aviacija, tankai bei priešlėktuvinės gynybos pabūklai.

Tada specialieji JAV daliniai galės sraigtasparniais pasiekti Afganistaną ir pradėti partizaninę kovą su teroristais. Operacijos tikslas - likviduoti O.bin Ladeną ir jo teroristus.

Planas

Šią informaciją iš dalies patvirtino Amerikos televizijos kompanijų ABC ir NBC pranešimai, kad prezidentas G.W.Bushas ir Pentagonas atsisakė ankstesnio ketinimo smogti masinį raketų ir bombų smūgį Afganistanui, vietoj to nutarė kovos veiksmus pradėti pasirinktų karinių objektų bombardavimu.

Ekspertai įtikino, kad masinė karinė kampanija vargu ar padėtų suimti ir likviduoti O.bin Ladeną, bet tikriausiai sukeltų ryžtingus viso pasaulio musulmonų protestus. Štabų viršininkų komitetui buvo nurodyta parengti naują planą, pagal kurį būtų puolami atskiri talibų kariniai objektai, priešlėktuvinės gynybos sistemos, tada imtų veikti specialiosios paskirties daliniai, kurie siektų sunaikinti O.bin Ladeno ir jo organizacijos "Al Qaeda" bazes.

Kartu iš Amerikos lėktuvų bus metamos proklamacijos, aiškinančios paprastiems afganams, kas vyksta, konteineriai su maistu. Tūkstančiai žmonių šeštadienį Vašingtone, San Franciske, Sidnėjuje ir Europos didmiesčiuose ragino JAV vyriausybę atsisakyti karinių smūgių.

Belaisviai

Talibanas neigia, kad jo kontroliuojamoje teritorijoje jau veikia JAV ir Didžiosios Britanijos specialiosios pajėgos. Šeštadienį Kataro televizija pranešė, kad afganų saugumo pajėgos netoli pasienio su Iranu suėmė 3 JAV specialiųjų pajėgų narius ir 2 afganų gidus, dalyvavusius žvalgybinėje misijoje, kuria siekiama nustatyti O.bin Ladeno buvimo vietą.

Sučiuptieji neva buvo ginkluoti moderniais ginklais ir turėjo kelis "Al Qaedos" bazių žemėlapius. Pasak korespondento, kuris rėmėsi "Al Qaedos" duomenimis, netrukus bus išplatintos sulaikytųjų nuotraukos.

"Tai visiška netiesa, jie neįžengė į mūsų teritoriją", - pareiškė Talibano gynybos ministras mula O.Akhundas, tačiau neatmetė galimybės, kad užsienio pajėgų gali būti opozicijos kontroliuojamuose šiauriniuose rajonuose, Tadžikistano pasienyje.

Pentagonas šeštadienį taip pat pareiškė neturįs jokios informacijos apie belaisvius ir neketinąs komentuoti kiekvieno pranešimo iš šio regiono. Ir opozicinė Šiaurės sąjunga rimtai abejoja, kad Talibano kontroliuojamose teritorijose būtų užsienio karių, nes talibai labai griežtai jas saugo, sunku įsivaizduoti, kad kas nors galėtų veikti šiuose rajonuose, kol visa talibų valdymo sistema nėra sunaikinta. Pakistanas irgi paneigė pranešimus, kad JAV sausumos pajėgos iš jo teritorijos veikia prieš Talibaną.

"Šiuo metu Pakistane nėra jokių užsienio sausumos pajėgų", - pareiškė Pakistano užsienio reikalų ministerija. Dienraštis "USA Today" bei CNN teigė, kad su terorizmu kovojančio JAV karinio dalinio "Delta Force" elitinio būrio kariai ir Didžiosios Britanijos specialiosios oro pajėgos rengia žvalgybines misijas iš Pakistano ir Centrinės Azijos bazių.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"