aA
Iškilmingame naujos Genocido aukų muziejaus ekspozicijos, skirtos nacių okupacijai ir Holokaustui Lietuvoje atminti, atidaryme dalyvavęs Premjeras Andrius Kubilius pažymėjo išskirtinę šios vietos svarbą, kurioje privalome prisiminti tai, ko negalime užmiršti.
Andrius Kubilius
Andrius Kubilius
© DELFI / Šarūnas Mažeika

"Pastatas, kuris per tarybinę okupaciją buvo KGB, o per nacių okupaciją - gestapo būstinė, geriausiai simbolizuoja baisią Lietuvos istoriją, apie kurią rašo ir istorikas Timothy Snyderis savo knygoje "Kruvinoji žemė". Šis pastatas - tikras "Kraujo žemės" simbolis", - sakė Vyriausybės vadovas.

Naujoji ekspozicija įtraukta į Holokausto aukomis tapusių Lietuvos gyventojų atminimo metų programą. Pasak Premjero A. Kubiliaus, Holokausto metai dar kartą mums primena, kokia tai buvo didžiulė tragedija pasauliui ir Lietuvai.

"Esame atsakingi, kad Holokaustas šioje žemėje niekada nepasikartotų. Todėl labai svarbu, kad šioje vietoje prisimintume tai, ko negalima užmiršti", - pažymėjo A. Kubilius.

Nauja ekspozicija įrengta buvusio KGB vidaus kalėjimo 3-iojoje kameroje, kurioje yra išlikę nacių okupacijos metais gestapo kalintų žmonių įrašai, datuojami 1942-1944 m. Nedidelėje erdvėje įrengta ekspozicija supažindina su nacių okupacija Lietuvoje, gestapo vidaus kalėjimu ir jo kaliniais, Vilniaus geto istorija, masinių žudynių vieta Paneriuose, naujausiais žvalgomaisiais tyrimais, kurie Panerių girininkijos miško parko teritorijoje buvo atliekami Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro užsakymu 2008 m., ir Pasaulio tautų teisuolio vardo suteikimu ne žydų tautybės Lietuvos gyventojams, Holokausto metu gelbėjusiems žydus.

Pasak naują ekspoziciją parengusių autorių, joje panaudotos fotografijos, dokumentai ir daiktai iš Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centro, Valstybinio Vilniaus Gaono žydų, Kauno IX forto muziejų, Lietuvos centrinio valstybės archyvo, privačių asmenų kolekcijų.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.