aA
Vilniaus miesto 1-sios apylinkės teismas šeštadienį leido 18-ai parų suimti turką, kurio keletas užsienio valstybių ieškojo už narkotikų kontrabandą. 38-erių metų Ali Ay, atskridusį iš Stokholmo su Švedijos piliečio pasu, penktadienį sulaikė Vilniaus oro uosto pasienio kontrolės punkto pasieniečiai.
Sulaikytasis įtariamas terorizmu, narkotikų kontrabanda stambiu mastu ir pinigų plovimu.

Lietuvos teismas Ali Ay leido suimti, remdamasis tuo, kad yra paskelbta jo tarptautinė paieška ir Turkija prašo jį išduoti.

Ali Ay dalyvavo teismo posėdyje ir prašė neskirti jam suėmimo. Turkas teigė, kad jis yra sulaikytas už nusikaltimą, už kurį Švedijos teismas jam skyrė bausmę, ir jis ją jau atlikęs. Tačiau teismas bylos medžiagoje rado duomenų, duodančių pagrindo manyti, jog Ali Ay yra padaręs nusikaltimų jau po minėtos bausmės atlikimo.

Dalyvaujat vertėjui, Ali Ay su teisėju kalbėjosi angliškai.

Laikinoji Lietuvos Interpolo nacionalinio biuro vyresnioji komisarė Asta Narkūnaitė BNS sakė, kad, sprendžiant iš Turkijos teisėsaugininkų pranešimų, sulaikytasis yra vienas stambiausių Turkijos narkotikų verslininkų. Turkijoje Ali Ay gresia 36 metai kalėjimo.

Interpolo duomenimis, Ali Ay priklauso vienai iš pagrindinių grupuočių, kurios Turkijoje verčiasi heroino prekyba.

Lietuvos teisėsaugos pareigūnai nedetalizuoja, kaip Ali Ay yra susijęs su terorizmu, tačiau manoma, kad iš narkotikų verslo gautomis lėšomis jis rėmė teroristines grupuotes.

Turkijos teisėsaugininkai penktadienį informavo Lietuvos Interpolo nacionalinį biurą, kad oficialiai prašys išduoti Ali Ay ir Lietuvos pareigūnų prašo laikyti jį suimtą.

"Jis bus laikomas Lietuvoje tol, kol jo neišsiveš Turkijos pareigūnai", BNS sakė laikinoji Lietuvos Interpolo nacionalinio biuro vadovė A. Narkūnaitė.

Sankciją Ali Ay areštui Turkijos pareigūnai yra išdavę dar 1992 metais Stambule.

Pasak komisarės A. Narkūnaitės, sulaikyti Ali Ay prašo ir Italijos teisėsaugininkai. Italijos pareigūnai pareiškė norą teisti sulaikytąją pagal savo įstatymus už nusikaltimus, susijusius su prekyba narkotikais.

Dėl Ali Ay ekstradicijos spręs Vilniaus apygardos teismas.

Dėl prekybos heroinu jo taip pat ieško Vokietijos ir Olandijos teisėsauga.

Asmens kratos metu pas sulaikytąjį pareigūnai rado 11 600 Švedijos kronų ir asmeninio naudojimo daiktus. Ali Ay pareigūnams aiškino, kad į Lietuvą atvyko turizmo tikslais ir čia viešėti ketino 3 dienas.

Šiemet Lietuvos pasieniečiai sulaikė 63 policijos ieškotus asmenis. Dar 25 asmenys buvo sulaikyti su suklastotais arba svetimais kelionės dokumentais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.