aA
Prezidentas Billas Clintonas (Bilas Klintonas) tikisi atidaryti JAV ambasadą palestiniečių valstybės sostinėje, jeigu iki metų pabaigos bus baigtos Izraelio-palestiniečių taikos derybos. Tai jis sakė interviu, kurį penktadienį išspausdino Londone leidžiamas arabų dienraštis “al-Hayat”.
“Aš turiu didelę viltį, kad Izraelio ir palestiniečių šalys iki to laiko pasieks susitarimą, taip pat, mums padedant, susitarimą dėl Jeruzalės, kuris atitiks jų poreikius”, sakė B. Clintonas.

“Tuomet aš taip pat galėsiu atiadryti Amerikos ambasadą Palestiniečių valstybės sostinėje”, sakė prezidentas.

Izraelis per 1967 metų Artimųjų Rytų karą atėmė Rytų Jeruzalę iš Jordanijos, o vėliau aneksavo. Šis žingsnis nebuvo pripažintas tarptautiniu mastu.

Palestiniečiai ir arabų šalys laiko Rytų Jeruzalę būsimosios palestiniečių valstybės sostine. Tačiau Izraelis laiko visą Jeruzalę savo “vieninga ir amžina” sostine.

Praėjusį mėnesį JAV organizuotose Kemp Deivido derybose Jeruzalės klausimas buvo pagrindinė kliūtis, neleidusi pasiekti susitarimo. B. Clintonas dėl derybų žlugimo netiesiogiai kaltino Y. Arafatą, kuris, anot jo, parodė mažiau lankstumo už Izraelio premjerą Ehudą Baraką.

Jeruzalė “yra unikali problema, reikalaujanti unikalaus sprendimo”, sakė B. Clintonas, apibūdindamas šį miestą, kaip “tris miestus”. Pasak jo, “tai miesto municipalitetas, kaip ir visi kiti, turintis aplinkosaugos, transporto eismo ir aptarnavimo problemų. Tai dvasinis miestas, talpinantis trijų didžių religijų šventaviečių. Tai taip pat politinis miestas, išreiškiantis izraeliečių ir palestiniečių nacionalinius siekius”, sakė JAV prezidentas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.