aA
Lietuvos žydų bendruomenės pirmininkas Simonas Alperavičius smerkia sostinėje pasikartojusį vandalų išpuolį prieš žydų kapus. Šią savaitę Vilniaus žydų kapinėse apsilankę žmonės pastebėjo, kad nuo nacių okupacijos pradžioje palaidotų žmonių dešimties antkapinių paminklų nuplėštos ir pavogtos varinės lentos su pavardėmis.
Žmonės čia buvo laidojami nacių okupacijos pradžioje, dar neprasidėjus masinėms žudynėms ir neįrengus geto.

Lietuvai atgavus nepriklausomybę, Vilniaus žydų šventųjų vietų globos Jeruzalėje komiteto nariui Ješajai Epšteinui drauge su vietos gyventojais pavyko nustatyti trisdešimties čia palaidotų žmonių, taip pat ir jo tėvo, kapus. Izraelyje gyvenančio J. Epšteino pastangomis iškilo keliasdešimt antkapinių paminklų.

"Tai gali būti ir paauglių chuliganėlių darbas, tačiau užrašų ir piešinių pobūdis perša mintį, kad jų veiksmai įtakojami ekstremistinių jėgų", komentuodamas vandalų išpuolį, sakė S. Alperavičius.

Prieš kelerius metus nuo paminklo 70-čiai tūkstančių holokausto aukų Paneriuose buvo nuplėšta ir pavogta didžiulė varinė ritualinė žvakidė - menora.

Antisemitiniais šūkiais buvo išniekintas ir šalia Vilniaus sporto rūmų iškilęs paminklas, menantis istorines seniausias Vilniuje žydų kapines. Jose buvo palaidotas ir Vilniaus žydų išminčius Gaonas.

Pokario metais, panaikinus šias kapines, jo palaikus teko perkelti į kitą amžinojo poilsio vietą, Olandų gatvėje, o pastačius čia miesto ritualinių paslaugų rūmus - į dabar veikiančias žydų kapines.

Pasak S. Alperavičiaus, nuo vandalų aktų nukenčia ir kitų religijų šventosios vietos - kartais jos išniekinamos siekiant pasiglemžti vertybių, ar spalvotųjų metalų.

"Pasigendama visuomenės protestų ir energingų teisėtvarkos tarnybos veiksmų: kaltininkai neišaiškinami, žmones žeidžiantys užrašai nepanaikinami kelias dienas", pažymėjo jis.

Žydus įžeidžiantys užrašais išmarginami įvairūs pastatai. Neseniai Pylimo gatvėje, beveik priešais Žydų bendruomenės būstinę, ant poliklinikos fasado atsirado užrašas "Mirtis žydams" ir svastika.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.