aA
Lenkijos liustracinis teismas, tiriantis kandidatų į politinius postus komunistinę praeitį, penktadienį turi nuspręsti, ar "Solidarumo" įkūrėjas Lechas Walesa (Lechas Valensa) tikrai nebendradarbiavo su komunistinio režimo slaptąja policija.
Lech Walesa
Lech Walesa
Nobelio taikos premijos laureatas L. Walesa karštai neigia, kad seni policijos dokumentai gali rodyti jį skundus kitus disidentus. L. Walesa tikisi, jog teismas paneigs visus įtarinėjimus ir jis galės siekti Lenkijos prezidento posto spalio 8-osios rinkimuose.

Dabartinis šalies prezidentas buvęs komunistas Aleksandras Kvasnevskis (Aleksandras Kvasnevskis), kuris turi daugiausiai galimybių vėl laimėti rinkimus, ketvirtadienį dėl panašių įtarimų buvo išteisintas .

Abu šie politikai buvo priversti įrodinėti savo nekaltumą, nes prieš dvejus metus buvo priimtas įstatymas, pagal kurį aukšti pareigūnai privalo deklaruoti, ar kada nors yra bendradarbiavę su komunistinio režimo slaptosiomis tarnybomis. Tiek L. Walesa, tiek A. Kwasniewskis neigė įtarimus ir tvirtino, jog įrodymus prieš juos sufabrikavo politiniai priešininkai.

Penktadienį Lenkijos teisme liudys du buvę žvalgybos tarnybos vadovai - L. Walesos politinis oponentas Piotras Naimskis, minėtame poste dirbęs 1992 metais, ir L. Valensos rėmėjas Gromoslawas Czempinskis (Gromoslavas Čempinskis), žvalgybai vadovavęs 1993-1996 metais. Be jų, liudys dar du neįvardyti liudytojai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.