aA
Visuomeninės organizacijos prašo Seimo narį Rytą Kupčinską inicijuoti parlamentarų parašų rinkimo akciją bei kreiptis į Konstitucinį teismą, kad būtų įvertintas Grūto muziejaus, kaip "dvasinio genocido tąsos faktorius".
Pirmadienį surengtoje spaudos konferencijoje Vilniaus miesto Sąjūdžio grupių susivienijimo "Labora" tarybos pirmininkas Leonas Kerosierius sakė, jog nuo 1999 metų pavasario Grūte kuriama "amorali ir neteisėta komunizmo vadų ir kolaborantų skulptūrų ekspozicija - tai paminklas ant Prezidentūros, Seimo ir Vyriausybės kapų".

L. Kerosieriaus teigimu, komunizmo vadų ir kolaborantų skulptūrų ekspozicija Grūte yra "Tėvynės Sąjungos vyriausybių kūdikis su kipšo užmačiomis".

Anot L. Kerosieriaus, praėjusį savaitgalį Ariogaloje įvyko Lietuvos laisvės kovų dalyvių sąskrydis, kuriame dalyvavo maždaug 40 tūkst. žmonių.

"Tarp sąskrydžio dalyvių nesimatė nei iš prezidento Valdo Adamkaus "kvarteto", nei kompartiečio Algirdo Brazausko partijų "troikės", nei valstiečių - bobeliečių lyderių, elito, įžymybių, net rimtų eilinių. T ai partijų konglomeratai, siekiantys raudonojo revanšo. Jie nori gyventi geriau. Jie jau gyvena gerai. Tremtiniai ir kaliniai yra kliūtys į šviesesnį rytojų. Jie juose mato priešus ir vergus", piktinosi L. Kerosierius.

L. Kerosieriaus teigimu, Dubysos slėnyje sąskrydžio dalyviai griežtai tarė "ne" komunizmo vadų ir kolaborantų skulptūroms Grūte.

Toje pat spaudos konferencijoje Lietuvos moterų lygos pirmininkė Ona Voverienė žurnalistams sakė, jog "Grūto muziejus - tai cinizmo viršūnė, pasityčiojimas iš žuvusiųjų, politinių kalinių ir tremtinių, laisvės kovotojų, partizanų, tūkstančių nieko nekaltų civilių gyventojų išžudytų, nukankintų, ištremtų į Sibiro gulagus".

Todėl visuomeninės organizacijos prašo Seimo narį Rytą Kupčinską inicijuoti parašų rinkimo akciją bei kreiptis į Konstitucinį teismą, kad būtų įvertintas Grūto muziejaus, kaip dvasinio genocido faktorius.

Sovietmečiu LTSR miestų ir miestelių aikštėse stūksojusių leninų, kapsukų ir melnikaičių paminklines skulptūras į privačioje valdoje kuriamą parką prie Druskininkų suvežė verslininkas Viliumas Malinauskas.

Pokario laisvės kovų dalyviai teigia, kad "komunizmo budelių ir jų parankinių" ekspozicija Grūte išniekina "krauju gausiai palietą Dzūkijos žemę", yra amorali ir neteisėta.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.