aA
Vienas partijos "Socialdemokratija 2000" lyderių Arvydas Akstinavičius teigia, kad Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) vykdoma politika sudaro palankią dirvą teisiniam nihilizmui bei profašistinių organizacijų veiklai.
Spaudos konferencijoje pirmadienį jis teigė, kad "teisinį nihilizmą" propaguoja gana nemažas politinių partijų būrys, tačiau "bene rimčiausiu" signalu yra NS iniciatyva platinti "pilietines anketas".

Praėjusią savaitę NS paskelbė, kad pradedamos platinti pilietinės anketos dėl NS iniciatyvos pareikalauti konkrečių asmenų atsakomybės už Lietuvos ūkio sužlugdymą. NS skelbiasi pasirengusi įvesti tokią tvarką, kad nauja išrinkta valdžia organizuotų buvusios valdžios institucijų auditą, įvertintų pareigūnų veiklą, pareikalautų konkrečių asmenų atsakomybės už šiandieninę šalies ekonominę ir finansinę būklę.

Pasak jo, "Socialdemokratija 2000" šią akciją vertina kaip tipišką populizmo ir teisinio nihilizmo pavyzdį, "suteikiantį galimybę šalyje vis garsiau pasireikšti profašistinėms organizacijoms ir gerą paruošiamąją dirvą joms ateiti į valdžią".

A. Akstinavičius atkreipė dėmesį, kad jau ketvirtas mėnuo, kai Šiaulius valdo socialliberalai, o "murzininkų balsas Šiauliuose skamba vis tvirčiau ir rimčiau".

"Ar su tokia socialliberalų politika nebus atidaryti vartai Lietuvoje profašistinėms ar fašistinėms organizacijoms? Tai yra rimtas signalas. Ar nepraeis metai kiti ir ši partija duos toną Šiaulių politikai", retoriškai klausė Seimo narys.

A. Akstinavičius mano, kad NS, eidama į rinkimus, turi pripažinti, kad jų lyderis, dirbdamas generaliniu prokuroru ir jo pavaduotoju, nesugebėjo išaiškinti didžiausių nusikaltėlių ir nusikaltimų.

"Save gerbianti partija ir teisininkas turėtų patys visuomenei pateikti 100 didžiausių nusikaltimų per nepriklausomybės laikotarpį Lietuvoje, kokį 50 nusikaltėlių ir prisižadėti nusikaltimus išsiaiškinti, o nusikaltėlius nubausti", teigė jis.

Pasak jo, dienraščiams skelbiant policijos ieškomus asmenis ir įtraukiant politikų veidus, tarp jų turėtų būti ir A. Paulausko šaržas.

A. Akstinavičius teigė pasigendąs ir prezidento Valdo Adamkaus pozicijos naujosios politikos išpažinėjų iniciatyvos atžvilgiu.

"Kol kas prezidento reakcijos į tai neteko girdėti. Tai nejaugi prezidentas palaiko tokią naująją politiką, paremtą populizmu, radikalumu ir teisiniu nihilizmu", klausė socialdemokratas "dutūkstantininkas".

Šią NS iniciatyvą kritiškai sutiko ir kitos partijos - socialdemokratai ją įvertino kaip "prasilenkiančią su teisine logika", o konservatoriai tokią NS akciją įvertino kaip keliančią grėsmę šalies konstitucinei santvarkai ir neigiančią teisinės valstybės pagrindus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.