aA
Penktadienio naktį žymaus Lietuvos dailininko Justino Vienožinskio sodyboje, kurioje dar šį mėnesį ketinama atidaryti muziejų, siautėjo šaltakraujai plėšikai – į namus įsiveržę nusikaltėliai kankino menininko sūnų, jo žmoną bei pas juos paviešėti atvykusius šeimos narius.
Kaukėti plėšikai siautėjo dailininko J.Vienožinskio sodyboje
© Corbis

„Sunku patikėti, kad tai įvyko, – sunkiai tramtydama žodžius DELFI sakė dailininko proanūkė Elena Vienožinskytė. – Nežinau, ar nusikaltėliai žinojo, kad šiandien Lietuvos Dailės Muziejuje atidaroma J. Vienožinskio darbų paroda, skirta 125-osioms dailininko gimimo metinėms atminti, o dvare, kuriame gyveno menininko sūnus, mėnesio pabaigoje bus atidarytas muziejus“.

Dailininko J. Vienožinskio (1886-1960) sodyboje Rokiškio rajone, Audronių 1-ajame kaime pastaruoju metu gyveno jo sūnus Vincentas su žmona Aldona, ketvirtadienį jų atvyko aplankyti anūkas ir dar vienas artimas giminaitis.

„Naktį namuose buvo praviras langas, matyt, nusikaltėliai per jį ir papuolė, – sakė E. Vienožinskytė. – Kai pradėjo garsiai loti šunys, senelis atsikėlė iš lovos ir nuėjo pasižiūrėti – iškišo galvą pro langą. Tada jam kažkuo smogė, ėmė smaugti... Į namus įsiveržę plėšikai mano senelį, brolį ir pusbrolį surišo, kankino, prie gerklės buvo prikišę peilį, o senelei grasino, kad degins lygintuvu – reikalavo pasakyti, kur laikomi pinigai“.

Moteris sakė, kad senelė pakluso nusikaltėliams – pasakė, kur laiko išvakarėse gautą pensiją.

„Jie tikrai turėjo žinoti, kad ji buvo gavusi pinigus, – sakė E. Vienožinskytė. – Tačiau šių pinigų jiems neužteko – reikalavo dar. Ir namuose rado 40 tūkst. Lt, kuriuos senelis šiomis dienomis ketino nunešti į banką. Iš dalies gerai, kad rado šiuos pinigus – nežinia, kuo viskas būtų pasibaigę“.

Pasak jos, nusikaltėliai iš rėmų išpjovė J. Vienožinskio paveikslus, tačiau jų nepagrobė – greičiausiai nusprendė pasitenkinti pinigais. Išeidami jie pagrobė auksinius šeimos papuošalus, XVII a. smuiką, telefonus, net nupjovė telefono laidus – kad nukentėjusieji negalėtų prisišaukti pagalbos.

Tačiau vieno mobiliojo ryšio telefono užpuolikams nepavyko rasti, todėl, kai apie 4 val. plėšikai pasišalino, nukentėjusieji išsikvietė pagalbą – medikus ir policiją.

Trys nusikaltėliai į sodybą atvyko automobiliu, ant galvų buvo užsimaukšlinę juodas kaukes, o ant rankų užsidėję pirštines. Ginklų, atrodo, jie neturėjo – grasino tik peiliu.

„Mes manome, kad jie gerai žinojo, kur ir ko važiuoja, – sakė žymaus menininko proanūkė. – Ir buvo labai įžūlūs – nors matė, kad kieme stovi trys automobiliai, tačiau vis tiek veržėsi į namus”.

Pasak jos, greičiausiai nusikaltėliai buvo ne vietiniai – jie kalbėjo „miesto akcentu“.

Dėl apiplėšimo policija pradėjo ikiteisminį tyrimą. Nukentėjusieji viliasi, kad kas nors iš kaimo gyventojų išvakarėse prie Obelių kaimo pastebėjo įtartiną automobilį bei jame buvusius asmenis, ir apie tai praneš policijos pareigūnams.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.