aA
Dauguma porų atnaujina seksualinius santykius maždaug po septynerių savaičių po vaiko gimimo, nors moterys, maitinančios krūtimi, ir jų partneriai išlieka mažiau seksualiai aktyvūs keliomis savaitėmis ilgiau nei kitos poros, teigia JAV mokslininkai.
“Poros turėtų būti informuotos apie tai, kad, gimus kūdikiui, seksualinis aktyvumas gali sumažėti, tačiau jie gali tikėtis, kad tai palaipsniui atsistatys,” teigia daktarė Janis E. Byrd ir jos kolegos iš Viskonsino universiteto, esančio JAV, Madisono mieste.

Mokslininkai tiki, kad tai bus didžiausias tyrimas šioje srityje – Byrd ir jos kolegos apklausė 550 nėščių moterų ir jų vyrų keturiais skirtingais periodais – penktame nėštumo mėnesyje, praėjus mėnesiui, keturiems mėnesiams ir vieneriems metams po vaiko gimimo.

Mokslininkai teigia, kad apie 90 % porų teigė lytiškai santykiavusios penktame nėštumo mėnesyje ir praėjus keturiems ir dvylikai mėnesių po gimdymo. Priešingai – tik 19 % porų lytiškai santykiavo, praėjus vienam mėnesiui po kūdikio gimimo.

Vidutiniškai lytinius santykius poros atnaujindavo praėjus 7,3 savaitės po gimdymo. Tačiau, anot mokslininkų, “egzistavo plati įvairovė: 19 % porų teigė mylėtis pradėjusi pirmą mėnesį po gimimo, o kiti 19 % porų neatnaujino lytinių santykių iki ketvirtojo mėnesio po gimimo ar dar ilgiau.

Moterys, kurioms buvo atliekamas Cezario pjūvis, lytinius santykius atnaujindavo greičiau, nei pagimdžiusios natūraliai. Tačiau vieną ir keturis mėnesius po gimdymo krūtimi maitinančios motinos buvo mažiau seksualiai aktyvios ir teigė, kad nejaučia didelio seksualinio pasitenkinimo, priešingai nei kūdikio nežindančios, rašo Byrd ir jos kolegos.

Hormoniniai pokyčiai vaiko priežiūros metu gali sumažinti moters susidomėjimą seksu ir sukelti makšties sausumą, dėl kurio sueitis tampa mažiau patogi, pažymi Byrd komanda. Be to, kai kurios moterys “maitindamos krūtimi išgauna seksualinį pasitenkinimą arba bent jau patenkina savo jutiminius poreikius ir todėl seksualine išraiška savo partneriams rodo mažiau susidomėjimo,” priduria jie.

Mokslininkai teigia, kad medikai su pacientėmis turėtų aptarti seksualumo pokyčius, kurie atsiranda dėl gimdymo ir po jo. Šalia kitų dalykų medikai turėtų pasakyti poroms, kad Cezario pjūvis iš esmės nesukuria priešingų seksualinių pasekmių, lyginant su natūraliu gimdymu. Jie taip pat turėtų paaiškinti, kad, nors maitinimas krūtimi kūdikiui visokeriopai naudingesnis, nei maitinimas iš buteliuko, tačiau žindanti motina pirmus keturis mėnesius po gimdymo gali turėti sumažėjusį susidomėjimą lytinių santykių atnaujinimu.

Medikai visuomet įspėja tėvus, kad jie neatnaujintų lytinių santykių mažiausiai 5-6 savaites po gimdymo, kadangi moterims, jei jos labai greitai po gimdymo pradeda mylėtis, labai padidėja mirtinų komplikacijų rizika. Kaip praneša Reuters Health, britų mokslininkai neseniai pranešė apie moteris, kurios mirė dėl komplikacijų, kilusių po gimdymo, per anksti atnaujinus lytinius santykius.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.