aA
JAV Gynybos Departamentas sumokėjo 18 mln. JAV dolerių (72 mln. litų) už vieną greičiausių pasaulio superkompiuterių. Jis turėtų padėti išvengti katastrofų jūrose.
Naujasis IBM "RS/6000 SP", kodiniu pavadinimu "Blue Wave", yra pats galingiausias JAV Gynybos departamento superkompiuteris ir užima 4 vietą pasaulyje. JAV Karinis jūrų laivynas galės kurti ir stebėti labiausiai detalizuotą pasaulio vandenynų modelį.

Šis kompiuteris gali atlikti 2 trilijonus operacijų per sekundę ir modeliuos vandenyno gylį, temperatūrą ir bangų aukštį. Taip meteorologai galės tiksliau prognozuoti galimas audras.

Birželio mėnesį IBM pristatė galingiausią kompiuterį pasaulyje, kuris gali per vieną sekundę atlikti tiek veiksmų, kiek vienas žmogus su kalkuliatorium skaičiuotų 10 milijonų metų.

Superkompiuteris sukurtas JAV vyriausybės užsakymu ir simuliuoja branduolinio ginklo bandymus. IBM pardavė sistemą JAV Energetikos Departamentui už 110 milijonų JAV dolerių (440 milijonų litų). Visa sistema užima dviejų krepšinio aikščių dydžio patalpą ir sveria beveik tiek pat, kiek ir 17 dramblių.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.