aA
Vilniuje sekmadienį viešintis JAV senatorius Richardas G.Lugaras įsitikinęs, kad JAV Senate užteks balsų Lietuvos siekiams tapti NATO nare paremti. "Aš esu tikras, kad atėjus laikui balsuoti dėl NATO plėtros, mes turėsime reikalingą dviejų trečdalių daugumą Senate", - sakė R.Lugaras.
Lietuva žengia į NATO
Lietuva žengia į NATO
© KAM
Tai Lietuvoje viešintis Baltijos šalių narystės NATO rėmėjas senatorius respublikonas R.Lugaras sakė kartu su prezidentu Valdu Adamkumi surengtame brifinge Vilniaus universiteto kieme.

Paklaustas, ką mano apie Rusijos nerimą dėl NATO plėtros, senatoriaus sakė, Rusijos saugumas padidės, kai Baltijos šalys taps NATO narėmis, nes padidės viso regiono saugumas.

R.Lugaro nuomone, Rusija taip pat galėtų tapti NATO nare, tačiau šalyje turėtų būti įtvirtintos kalbos ir religijos laisvės, žmogaus teisės, demokratija, rinkos ekonomika.

"Tai yra tai, kas būdinga Baltijos šalims ir kitoms NATO valstybėms. Mes tikimės, kad Rusija judės ta kryptimi ir atitiks tuos kriterijus", - sakė R.Lugaras. V.Adamkus žurnalistams teigė, kad senatorius pripažino Lietuvos pasiruošimą tapti NATO nare.

"Mes užsitikrinom įsijungimą į NATO bendruomenę", - sakė V.Adamkus. R.Lugaras Lietuvoje vieši savo kelionės po Baltijos šalių ir Rusijos sostines metu.

Senatorius prisiminė savo susitikimus JAV su V.Adamkumi, kuomet V.Adamkus vadovavo JAV Vidurio Vakarų Aplinkos apsaugos agentūrai, o dabartinis senatorius buvo Indianapolio meru. "Dabar susitinkame lemtingu jūsų šaliai momentu, ir aš noriu paremti jūsų šalies siekius", - sakė R.Lugaras.

Po dvišalio susitikimo V.Adamkus ir R.Lugaras pasivaikščiojo po Vilniaus senamiestį, apžiūrėjo tautodailės kūrinius Pilies gatvėje, bendravo su vilniečiais ir sostinėje viešinčiais turistais. Apžiūrėję senamiestį prezidentas ir senatorius Rotušės aikštėje esančioje lauko kavinėje paragavo lietuviško alaus.

Vėliau R.Lugaras susitiko su ministru pirmininku Algirdu Brazausku. Po susitikimo A.Brazauskas žurnalistams sakė su senatoriumi daugiausiai kalbėjęs apie Lietuvos pasiruošimą narystei NATO.

A.Brazausko teigimu, R.Lugaras pritarė nuomonei, jog Lietuvos narystė NATO priklauso ir nuo gerų santykių su kaimynais, ypač su Rusija. "Mes kaip būsimieji NATO nariai turim vykdyti tokią politiką, kad ateitume į NATO be problemų - be išorinių problemų, be didelių vidinių problemų, be problemų santykiuose su kaimynais", - sakė A.Brazauskas.

Po pietų karinių oro pajėgų lėktuvu JAV senatorius išskris į Maskvą. R.Lugaras buvo tarp 18 senatorių, šių metų balandį paraginusių JAV prezidentą George'ą W.Bushą (Džordžą Bušą) paskelbti NATO plėtrą jo administracijos pirmiausiu prioritetu.

Šią vasarą per savo pasisakymą Senate R.Lugaras paragino kitais metais į NATO pakviesti tris Baltijos šalis, Slovakiją ir Slovėniją. Lietuva tikisi būti pakviesta į NATO kitąmet lapkritį per Aljanso viršūnių susitikimą Prahoje.

Pernai vasarį prezidentas V.Adamkus už nuopelnus Lietuvos valstybei garsinant jos vardą pasaulyje bei padedant jai integruotis į pasaulio valstybių bendriją, R.Lugarą apdovanojo Didžiojo Lietuvos kunigaikščio Gedimino 2-ojo laipsnio ordinu. 69 metų R.Lugaras Senate atstovauja Indianos valstijai.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.