aA
Šių metų finansiniai rodikliai liudija naujosios politikos bankrotą, skandalingą šalies ūkio nevaldymą ir finansų sistemos griūtį, mano ekspremjeras Gediminas Vagnorius.
"Nežinau kitos tokios valstybės, išskyrus tas, kuriose siaučia karai, kur augant šalies ūkiui, biudžeto pajamos smunka trečdaliu. Lietuva šiuo atžvilgiu galėtų būti įrašyta į "Guiness" rekordų knygą", ketvirtadienį spaudos konferencijoje sakė G. Vagnorius.

Statistikos departamento neseniai paskelbtais išankstiniais duomenimis, bendrasis Lietuvos vidaus produktas (BVP) per pastarąjį pusmetį išaugo 2 proc., o palyginti su 1998-ųjų faktinėmis kainomis, - 4,4 procento.

Pasak parlamentaro, šiemet BVP sukurta už 21,1 mlrd. litų, 1999-aisiais - už 19,7 mlrd., 1998-aisiais - už 20,1 mlrd. litų.

"Tačiau, palyginti su 1998-ųjų birželiu ir liepa, šiemet per šiuos mėnesius valstybės biudžeto pajamos smuko atitinkamai 26 ir 32 procentais", tvirtino ekspremjeras.

Anot jo, 1998-aisiais liepą valstybės biudžeto pajamos siekė 627 mln. litų, šiemet tą patį mėnesį - 427 mln. litų.

"Deja, valdžios institucijos, neatliekančios savo svarbiausių pareigų, šią kritišką padėtį stebi su olimpiniu ramumu. Jei tokia tendencija išliks ir toliau, šių metų ruduo ir žiema bus itin sunkūs ne todėl, kad smunka šalies ekonomika, bet dėl to, kad šalies finansai yra nevaldomi", kalbėjo G. Vagnorius.

Parlamentaras nesutinka su kai kurių valdžios pareigūnų tvirtinimu, jog pagrindinė valstybės biudžeto pajamų nesurinkimo priežastis ta, kad Lietuvos gyventojai pirmenybę teikia akcizu neapmokestintai degalų rūšiai ir dėl to nesurenkamas naftos produktų akcizas.

"Tai tiesiog pretekstas pateisinti vienos ar kitos tarnybos neveiklumą, nes dujos bendroje kuro sunaudojimo struktūroje sudaro tik kelis procentus. Tai yra paprasčiausias apgaudinėjimas", mano G. Vagnorius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.