aA
Parlamentinės grupės "Už piliečių talką kuriant Lietuvą be korupcijos" nariai mano, kad Seimas, neleidęs baigti teisminio proceso dėl kaltinimų parlamentarui Evaldui Lementauskui, grubiai pažeidė teisingumo principus.
Siūloma netaikyti teisinės neliečiamybės Seimo nariams
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

Parlamentinės grupės pirmininkė Agnė Bilotaitė sako, kad "Seimas nėra ta institucija, kuri sprendžia, kas padarė nusikaltimą, o kas ne. Tai - teismo funkcija".

Todėl grupė siūlys pataisas, numatančias politikams netaikyti teisinės neliečiamybės, esant kaltinimams korupcija ir kitais sunkiais nusikaltimais.

Parlamentarų grupės nuomone, balsavimas dėl teisinės neliečiamybės panaikinimo E. Lementauskui parodė, kurios politinės partijos nuosekliai pasisako už realią kovą su korupcija, o kurioms tai yra tik jų viešųjų ryšių akcijų dalis.

"Tai, kad balsavime nedalyvavo beveik visi "Tvarkos ir teisingumo" ir Darbo partijų atstovai, yra skandalingas faktas, nepridengiamas jokiais pasiteisinimais. Jų argumentai, kad klausydamiesi E. Lementausko kalbos Seime ėmė abejoti dėl teisėsaugos veiksmų korektiškumo, skamba labai keistai. Net ir kilus tokių abejonių, visų bendras interesas turi būti sužinoti tiesą, o ne užkirsti kelią galutiniam išsiaiškinimui", - mano parlamentinės grupės "Už piliečių talką kuriant Lietuvą be korupcijos" nariai A. Bilotaitė, Arvydas Anušauskas, Artūras Melianas, Rima Baškienė ir Saulius Stoma.

M.Varaška: tokius klausimus privalo spręsti bent 2/3 Seimo

Tuo tarpu konservatorių frakcijos narys Mantas Varaška mato problemą, kad antradienį balsuojant dėl neliečiamybės Seimo posėdyje dalyvavo vos 78 Seimo nariai. "Kadangi Seimo nario teisinei neliečiamybei panaikinti reikalinga bent 71 Seimo nariai, 78 Seimo narių, dalyvavusių Seimo posėdyje, yra akivaizdžiai per mažai", - pastebi parlamentaras ir siūlo Statute nustatyti, jog balsuojant dėl Seimo nario ar kito asmens teisinės neliečiamybės atėmimo klausimo, balsavime privalėtų dalyvauti bent 2/3 visų Seimo narių.

"Tokia sąlyga galėtų padėti Seimui išvengti nereikalingų klaidų svarstant konkrečių asmenų teisinės neliečiamybės panaikinimo klausimus", - pranešime teigia politikas.

ELTA
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.