aA
Trečiadienį R. Karbauskį ir Krikščionių demokratų sąjungos (KDS) pirmininką, Seimo narį Kazį Bobelį priėmė prezidentas V. Adamkus.

Sekmadienį vykusiuose rinkimuose preliminariai Valstiečių partija gavo 213, KDS - 16 mandatų. Kai kuriuose rajonuose šios partijos buvo sudariusios koaliciją.

Valstiečių partija tikisi, kad jos atstovai vadovaus 20-čiai Lietuvos savivaldybių iš 60-ties, daugiausia rajonuose.

Prezidentūra apie V. Adamkaus susitikimą su dviejų partijų lyderiais nepranešė.

Šalies vadovo atstovė spaudai Violeta Gaižauskaitė patvirtino BNS, kad toks pokalbis vyko. Ji neatmetė galimybės, kad prezidentas priims ir kitų rinkimuose laimėjusių partijų atstovus.

Pats R. Karbauskis BNS korespondentui sakė su šalies vadovu aptaręs rinkimų rezultatus, Valstiečių partijos poziciją dėl transatlantinių šalies siekių, Suvalkijos cukrinių runkelių augintojų protestą.

Jis pabrėžė, kad iki šiol Valstiečių partijos ir KDS atstovai nebuvo kviečiami į pasitarimus Prezidentūroje, kur rinkdavosi parlamentinių jėgų lyderiai.

"Dabar, atrodo, taip nebebus, mes būsime kviečiami visada, kada vyks pasitarimai", kalbėjo R. Karbauskis.

Jo teigimu, šalies vadovas supranta, kad žmonių simpatijos šiek tiek pasikeitė ir reikia taikytis su šiandienos realijomis, taip pat suvokia, jog išsiplėtė Lietuvos partijų spektras, "atsirado keletas naujų įtakingų partijų".

Kalbėdamas su prezidentu apie Valstiečių partijos poziciją dėl ES ir NATO, R. Karbauskis sakė aiškinęs, kad žiniasklaida neteisingai pateikė jo pasisakymus, "išėmė juos iš konteksto".

Seimo nario teigimu, jis remia šalies narystę ES, tačiau mano, jog būtina padaryti pertrauką eurointegracijos procese, kad Lietuva nustatytų savo pozicijas.

Jo nuomone, 10-15 metų reikia šalies pasiruošimui tapti ES nare. Valstiečių partija taip pat neprieštarauja Lietuvos narystei NATO, tačiau mano, kad būtina atsižvelgti ir į kitus prioritetus ir lėtinti pasirengimo procesą.

R. Karbauskis prašė prezidento neteikti Konstitucijos pataisos dėl žemės pardavimo užsieniečiams šios kadencijos Seimui, taip pat pasirūpinti, kad sutartis su Pasaulio prekybos organizacija nebūtų pasirašoma iki naujojo parlamento išrinkimo šį rudenį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.