aA
Spaudos konferencijoje trečiadienį V. Landsbergis citavo Rusijos užsienio reikalų ministro Igorio Ivanovo laišką JAV sekretorei Madeleine Albright (Madlenai Olbrait) ir kitiems Vakarų valstybių diplomatijos vadovams.

Remdamasis šiuo dokumentu, Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dešimtmečio minėjime V. Landsbergis sakė, kad Rusijos radikalieji populistiniai politikai tebetrokšta sukurti Naująją Sovietų Sąjungą ir rengia propagandinį puolimą prieš Baltijos valstybes.

Dar prieš savaitę Seimo vadovas atsisakė komentuoti šio laiško turinį, tačiau trečiadienį jį išsamiai citavo.

"Brangioji Madlena, nepaprastai aliarmuojančios žinios ateina iš Baltijos valstybių. Likus keliems mėnesiams iki to, kai visa civilizuota žmonija minės Antrojo pasaulinio karo pabaigos 55-ąsias metines, Europoje vis aiškiau girdimas fašistų bumas. Baltijos valstybėse jis (fašistinis bumas - BNS) imasi tikros kampanijos persekioti karo veteranus, kurie kovojo kare", I. Ivanovo laišką citavo V. Landsbergis.

Jame teigiama, kad Latvijoje neseniai už 9 gyventojų nužudymą 1944-siais nuteistas Vasilijus Kononovas, kurį Rusija laiko antifašistu, ir panaši raganų medžioklė pradėta Estijoje ir Lietuvoje.

"Mes norėtume gauti atsakymą, kodėl JAV tyli, kai Baltijos šalių vadovai tyčiojasi iš milijono aukų atminimo. Aš tikiuosi, kad jūsų šalis tinkamai atsakys į šią pavojingą raidą. Savo ruožtu, aš pasirengęs apsvarstyti visas galimas jungtines priemones neutralizuoti kylančią fašizmo ir revanšizmo grėsmę Europai", sakoma Rusijos UR ministro I. Ivanovo laiške.

Spaudos konferencijoje V. Landsbergis pažymėjo, kad jo teiginiai nebuvo paneigti, o Rusijos URM patvirtino, jog tokie laiškai buvo išsiuntinėti.

"Vakarai atakuojami suvienyti jėgas prieš Baltijos valstybes. Teismų nuteisti karo nusikaltėliai iš anos pusės vadinami herojais", sakė Seimo pirmininkas.

Jo nuomone, jei Rusija iš tikrųjų yra suplanavusi ir intensyvins propagandinę politinę kampaniją prieš Baltijos valstybes, pastarosios turi dvi alternatyvas. Pirmoji - "atsiklaupti ant kelių ir eiti ta kryptimi, kur galbūt jų pasigailės", kita - "kalbėti oriai ir atvirai".

"Aš niekada nebuvau antirusiškas, bet tikrai esu antistaliniškas", pabrėžė V. Landsbergis ir pridūrė esąs už demokratų Andrejaus Sacharovo, Sergejaus Kovaliovo bei Grigorijaus Javlinskio Rusiją.

Seimo pirmininkas teigė pritariąs pastarojo nuomonei, kad Rusija turi tapti Europos dalimi, o ne atvirkščiai - Europa Rusijos dalimi.

Jis taip pat citavo G. Javlinskio posakį, kad "Genadijus Ziuganovas yra atviras komunistas, o Vladimiras Putinas - slaptas komunistas"

"Mano Kovo 11-sios pasisakymo prasmė - perspėjimas. Ne ką nors pulti, bet perspėti", pabrėžė V. Landsbergis.

Pasipiktinimą Seimo pirmininko kalba pareiškė Rusijos URM ir Dūmos pirmininkas Genadijus Selezniovas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.