aA
Tai Rusijos ambasadorius trečiadienį sakė žurnalistams po susitikimo su Latvijos prezidente Vaira Vyke-Freiberga.

A. Udalcovo teigimu, Rusijai kelia nerimą dabartinė santykių padėtis.

"Mums kelia nerimą Latvijos ir Rusijos santykiai, ir aš sakiau prezidentei, kad santykiai pasiekė pavojingą ribą, kai pagreitį įgauna neigiama inercija, o ją bus sunku sustabdyti", sakė A. Udalcovas.

Jis mano, kad šiuo metu abi šalys daugiau kalba apie praeitį, tačiau "vektorių reiktų nukreipti į ateitį", kad netaptume praeities vergais ir kad ji netrukdytų judėti pirmyn.

Ambasadorius pritarė prezidentės nuomonei, kad būtina "sulaužyti" šią tendenciją.

"Manau, suprantame, kad latvių ir rusų tautos neturi vienai kitai pretenzijų, tačiau yra politikų, bandančių manipuliuoti visuomenės nuomone savo, partiniais ar kitais interesais. Deja, tai jiems dažnai pavyksta, ir kyla tokios abiem šalims nemalonios situacijos, kurios gali turėti didesnių pasekmių, ne vien politinių, bet ir ekonominių", sakė Rusijos ambasadorius.

Ambasadorius sakė prieštaraujantis ekonominių sankcijų paskelbimui ir teigė kartu su Užsienio reikalų ministerija siekiantis, kad sankcijų Latvijai nebūtų.

Rusijos Valstybės Dūma, kaltinanti Latviją rusakalbių teisių pažeidimais, ketina kovo 29 dieną surengti paskutines diskusijas dėl sankcijų įstatymo projekto.

Tėvynainių grasinimus pagrobti Latvijos ambasadorių Maskvoje ir panaudoti branduolinį ginklą prieš Baltijos šalis A. Udalcovas pavadino "neatsakingais paistalais".

Ambasadorius pabrėžė, kad pokalbyje su prezidente jų nuomonės dažnai sutapdavo. Į žurnalistų klausimą, ar įteikė prezidentei kokią nors dovaną, A. Udalcovas atsakė, kad jis vis dėlto ne Kalėdų senis ir geriausia dovana būtų santykių pagerėjimas.

Per ankstesnį susitikimą A. Udalcovas prezidentei padovanojo knygą apie Kremlių, o dar anksčiau - apie krokodilą Geną ir Kūlverstuką.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.