aA
Geriausi “Delfi” ir “Veido” portalo skaitytojų komentarai
Kalba netaisyta

Nepolitikas, 21.08.2001 16:53

Tikrai straipsnis persa nuomone, kad nerizikuojantys lietuviai snipsto verti; bent jau tokia potekste. O be reikalo. Rizika yra pateisinama tik tada, kai "downside", t.y., pesimistinis variantas, nenuplesia zmogui paskutiniu kelniu. Racionalus zmogus savo minimalias santaupas turetu investuoti i aukstos prabos fixed income popierius, pvz., valstybes obligacijas. Pasiturintis gali leisti sau pirkti akciju. Kvailai - butent kvailai! -rizikuojantis uz paskutini grasi (kurio netekus - badas) gal ir nusipirks kokia akcija ar loterijos bilieta, duodancia 0.0005% galimybe praturteti visam likusiam gyvenimui.

Beje, akcijos - ne panaceja. NYSE (Niujorko akciju birzos) akciju vidutinis istorinis realus pelningumas (atmetus infliacija ir skaiciuojant nuo XX amziaus pirmuju desimtmeciu, o gal ir dar anksciau) - apie 6-7%. Tik investicijos i nedaugeli individualiu akciju atnesa milziniskus capital gains; bet cia jau loterija su labai mazais sansais laimeti. Net siuo metu Lietuvoje garsinama CFA (profesionaliu finansu analitiku) programos vienas is saltiniu nedviprasmiskai moko, kad tik turint superior zinias ir informacija galima sudarineti akciju portfeli is individualiu savarankiskai pasirinktu akciju; visais kitais atvejais racionalus investuotojas turetu investuoti i visiems zinoma/prieinama akciju indeksa, ir tenkintis indekso nesamu prieaugiu, arba losti tikraja ta zodzio prasme, renkantis individualias akcijas neturint tam reikiamu ziniu ir info; tokia realybe. Kai kas losia ir islosia, daug daugiau - ne.

Kitame straipsnyje galima buti diskutuoti, kas yra rizikinga, o kas - racionalu, ir kas svarbiau. Per daug sukurta pasaku ir legendu apie beprotiskai rizikuojancius ir islosiancius individus, kurie pasaulio nemaciusiems tautieciams pateikia iskreipta pasaulio vaizdziali.

Rytų ir vidurio europiečiai vengia rizikos