aA
Lietuvos ir užsienio ekspertai trečiadienį Vilniuje surengtame seminare diskutavo apie narystės ES pasekmes žemės ūkio sektoriams ir aptarė poreikį derybose dėl narystės ES siekti pereinamųjų laikotarpių.
Pasak specialistų, Lietuvos ūkis kol kas nėra tinkamai parengtas konkuruoti Vakarų Europos rinkose. "Visų pirma reikia susitvarkyti savo šalies viduje, kad žemdirbiai neturėtų pagrindo maištauti ir neblokuotų kelių, o tik po to galime pradėti kalbėti apie stojimą į ES", sakė Žemės ūkio bendrovių asociacijos prezidentas Jeronimas Kraujelis.

Savo nuomonę apie Lietuvos galimybes išsiderėti kuo palankesnes kvotas, remdamasis kitų šalių kandidačių patirtimi, išsakė ir vy riausiasis Europos Bendrijos derybininkas žemės ūkio klausimais Rolfas Moehleris (Rolfas Mioleris). Jis pateikė žemės ūkio sektoriaus integracijos į ES pasekmių analizę ir aptarė pereinamųjų laikotarpių reikalingumą, pagrįstumą bei realumą.

Pasak R. Moehlerio, lietuviai klaidingai mano ES esant "gelbėjimo ratu", kuris padės išspręsti visas ūkio problemas. Anot jo, Lietuva jau iki narystės ES turi pakankamai laiko susipažinti su ES bendrąja žemės ūkio politika, su kuria susiduria visos aljanso narės.

"Nors Lietuvos tikslai žemės ūkyje sutampa su ES tikslais, tačiau reikia nepamiršti, kad Lietuvos žemės ūkio sektoriaus ir aljanso išeities taškai skiriasi", mano R. Moehleris.

ES ekspertas abejoja, ar visi dabartiniai Lietuvos žemės ūkio sektoriai galės sėkmingai konkuruoti ES. Jo nuomone, Lietuvos pieno gamintojai yra daug mažiau apsaugomi nei ES, be to, esant pakankamai didelėms grūdų kainoms, mėsos sektorius nebus konkurentabilus.

R. Moehlerio tvirtinimu, reikia jau dabar išsamiai išanalizuoti laikotarpius, kurių pagrindu Lietuva turi rengti derybines pozicijas ir remiantis duomenimis pateikti kiek galima aiškesnes pozicijas dėl įvairių sektorių.

"Iš vienos pusės gal ir gerai, kad yra nustatyta iki rugsėjo pradžios paruošti preliminarias derybų pozicijas, tačiau vien tuo apsiriboti nevertėtų, nes reikia skirti laiko ir toms pozicijoms pakoreguoti", mano ES ekspertas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.