aA
Moterys gali vartoti priedus vien tam, kad įsitikintų, kad jie nepadeda. Tačiau gali būti, kad jos nesuvartojo pakankamos dozės. Egzistuoja didelis skirtumas tarp vitaminų, mineralų ir kitų maistinių medžiagų kiekių, reikalingų, norint išlaikyti gerą savijautą ir tarp kiekių, kurie yra reikalingi, norint pasiekti konkrečių rezultatų. Toliau pateikiame rekomendacijas, tačiau jei simptomai yra ypač ryškūs, gali reikti profesionalaus mediko konsultacijos.
Vitaminai
Vitaminai
Beveik visi PMS simptomai yra palengvinami vitamino B6, kalcio, magnio, cinko, vakarinės raktažolės aliejaus ir hormonus balansuojančių augalų pagalba. Alergenų turintys maisto produktai ir medžiagos beveik visus simptomus tik pasunkina.

KALCIS IR MAGNIS

1991 m. USDA tyrimas atskleidė, kad moterų, patiriančių PMS, kalcio kiekis kraujyje buvo žemesnis, nei kitų moterų, o PMS metu jų kalcio kiekis ypač nukrisdavo. Devyniais iš dešimties atvejų simptomus žymiai palengvino kasdieninės 1300 mg kalcio dozės. 1989 m. tyrimas pasiekė tokių pačių rezultatų, naudojant 1000 mg kalcio. Šiuo atveju 73 % moterų iš 33 gydymo kalciu metu teigė, kad joms PMS simptomai susilpnėjo.

Žemas kalcio kiekis prisideda prie skysčių kaupimosi, spazmų, galvos skausmų ir nervinės įtampos. Magnis yra labai svarbus elementas, siekiant išlaikyti kalcį – magnio kiekis turi būti maždaug dvigubai mažesnis už kalcio. Esant vienodam kalcio ir magnio kiekiui, simptomai turėtų žymiai susilpnėti. Jei vis dar jaučiami spazmai, kalcį ir magnį galima gerti kas valandą (kiekius būtina sumažinti, jei prasideda viduriavimas).

Deja, ne visi mūsų gydytojai pasako apie šiuos paprastus pagalbininkus, o spręsdami mūsų moteriškas problemas verčiau pasitiki medikamentais.

Magnis yra labai svarbus elementas nervų sistemai. Kai magnio lygis organizme yra žemas, jaučiame nervinę įtampą, irzlumą ir skysčių susikaupimą organizme. Magnis ir vitaminas B6 yra reikalingi estrogenų ir progesteronų panaudojimui, lygiai taip pat, kaip jie yra svarbūs hormoninei sveikatai ir stipriems kaulams senatvėje. Maiste, auginamame su cheminėmis trąšomis, yra nepakankamai maistinių medžiagų ir jų poreikis išauga.

CINKAS

Cinkas yra labai svarbus žmogaus medžiagų apykaitai, o jo ypač trūksta žmonėms, besilaikantiems dietos. Cinkas reikalingas tinkamam kiaušidžių funkcionavimui, sveikai imuninei sistemai ir kaulams. Jis taip pat prisideda prie sveikos odos ir plaukų.

Cinko skonio testas yra puikiausias būdas išmėginti cinko būklę jūsų organizme. Galite naudoti cinko sulfato tirpalą, kurį galite įsigyti bet kurioje vaistinėje arba sveikatos reikmenų parduotuvėje. Norėdami atlikti testą, paimkite į burną 5 ml skysčio paskalaukite. Jei jūsų organizme cinko kiekis yra pakankamas, greitai turėtumėte pajusti nemalonų skonį.

Jei cinko kiekis jūsų organizme yra ribinis, pajusite sausą mineralo arba saldų skonį. Tokiu atveju turėtumėte pradėti vartoti cinką tabletėmis. Jei jaučiamas skonis labai silpnas arba skonio nejaučiate visai, tuomet jums reikia du kartus per dieną gerti po 25 ml kalcio tirpalo, kol jūsų juntamas skonis pasidarys stiprus ir užtikrintas. Pasiekus tai, galite grįžti prie įprastos rekomenduojamos cinko dozės tabletėmis.

Pastaba: cinko priedus geriausia gerti nevalgius arba prieš naktį. Tai pagerina jo įsisavinimą, kadangi tam netrukdo kitos maistinės medžiagos ir cinkui nereikia su jomis konkuruoti. Jei geriate kalcį skystu pavidalu, sumaišykite jį su vandeniu ir gurkšnokite visą dieną bei prieš miegą. Jei geriate nevalgę ryte, jis gali sukelti šleikštulį.

VITAMINAS B6

Saugiai galite kas dieną gerti po 250 mg vitamino B6. Kiekis priklauso nuo krūtų jautrumo ir skysčių susikaupimo. Kai kurioms moterims reikalingas didesnis kiekis, kurio vartojimą turėtų prižiūrėti gydytojas (nors vitamino B6 vartojimas kasdiene doze iki 400 mg, neturėtų sukelti problemų). Pirmieji toksiškumo požymiai bus viršutinės lūpos, rankų ir kojų pirštų virpėjimas. Tokie požymiai gali atsirasti vartojant per didelę dozę. Vitaminas B6 turėtų būti vartojamas pilname B grupės vitaminų komplekse.

VITAMINAS E

Tai yra svarbus antidioksantas, kuris sunormalizuoja estrogenų lygį. Jei esate ypač jautri, šį vitaminą naudokite atsargiai.

VAKARINĖS RAKTAŽOLĖS ALIEJUS (svarbiausios riebiosios rūgštys)

Tai padeda organizmui gaminti “sveikus” prostaglandinus, kurie yra hormonų balanso pirmtakai. Jis padeda sumažinti mėnesinių skausmus, PMS ir daugelį kitų negalavimų.

SELENAS

Tai yra ypač svarbus antidioksantas. Tinka naudoti, esant pabrinkusioms ir jautrioms krūtims.

B VITAMINŲ KOMPLEKSAS

Šie vitaminai labai svarbūs, sumažinant PMS ir vaidina svarbų vaidmenį hormonams reaguojant į stresą. Ypač svarbūs organizmo medžiagų apykaitai, taip pat padeda koreguojant estrogenų ir progesteronų kiekius. Pamėginkite surasti preparatą, kuriame būtų mažiausiai 50 mg kiekvieno B grupės vitamino:

B1 – tiamino B2 – ribolfavino B3 – niacinamido B5 – pantoteninės rūgšties (atminkite, kad vitaminas B5 kai kuriais atvejais gali paaštrinti PMS) B6 – piridoksinas B12 – kobalaminas Folinė rūgštis Inositolas (atminkite: jei jame yra vitamino B6, galite sumažinti kasdieninę dozę, kuri rekomenduojama aukščiau).

VITAMINAS C

Jis padeda sustiprinti kraujo kapiliarus ir palengvinti sunkias mėnesines bei priešmenstruacinę depresiją. Vitaminas C reikalingas geležies įsisavinimui, medžiagų apykaitai ir lytinių hormonų gamybai. Jis taip pat yra svarbus antidioksantas. Vitamino C lygį kraujyje mažina stresas, infekcijos ir rūkymas.

VITAMINAS A

Ypač svarbus gleivių membranoms ir priešmenstruacinei depresijai. Taip pat padeda sunkių mėnesinių metu, yra svarbus antidioksantas ir priešvėžinis vitaminas. Dėl potencialaus toksiškumo (vartojant dideles vitamino A dozes) geriausia jį vartoti beta karotino forma, kurį jūsų organizmas pats pavers į vitaminą A.

GELEŽIS

Papildomai vartoti reikia tik esant trūkumui (esant per dideliam geležies kiekiui organizme, jis tampa toksišku ir karcinogenišku) ir tik organine medicinine forma.

HORMONUS BALANSUOJANTYS AUGALAI

Šie augalai stiprina kiaušidžių glandas ir padeda subalansuoti hormonus, ypač progesterono naudai. Jie gali būti ypatingai efektyvūs.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, tradicinėse žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.