aA
Lietuva, nepajėgdama padaryti Konstitucijos pataisų dėl žemės pradavimo juridiniams asmenims ir užsieniečiams, gali suardyti gerai vykstantį dialogą su Europos Sąjunga (ES), teigia Seimo pirmininkas Vytautas Landsbergis.
Šiuo metu Vyriausybė svarsto pataisas Konstitucijos 47 straipsniui, nustatančiam, kad Lietuvoje žemė nuosavybės teise gali priklausyti tik Lietuvos piliečiams arba valstybei.

Spaudos konferencijoje pirmadienį V. Landsbergis teigė, kad visuomenės diskusijoje dėl minėtųjų pataisų būtina viską “sustatyti į savo vietas”.

“Toje diskusijoje išeitinis taškas ne toks, koks turėtų būti. Eina kalba ne dėl teisės pirkti žemę, o dėl savininko teisės ją parduoti”, sakė V. Landsbergis.

Anot V. Landsbergio, Lietuvoje “suvaržytos (žemės) savininko teisės parduoti, ir užsienio kompanijų ir juridinių asmenų pirkti”.

Pasak Seimo pirmininko, tik tuomet, kai investuotojai turės galimybę įsigyti žemę, jie atneš investicijų, kurios padės sukurti naujų darbo vietų.

V. Landsbergio teigimu, dabar “vargstame su apribojimais ir negauname tarptautinio bendradarbiavimo naudos”.

Konstitucijos 47 straipsnio pataisos projektas numato, jog "žemė, vidaus vandenys, miškai, parkai nuosavybės teise gali priklausyti Lietuvos Respublikos piliečiams, juridiniams asmenims, valstybei, taip pat kitų valstybių piliečiams ir juridiniams asmenims pagal Lietuvos Respublikos konstitucinį įstatymą ".

Anot V. Landsbergio, nepakeitus nuostatos, kad žemę gali įsigyti tik Lietuvos piliečiai, kiltų kliūtis stojimui į Europos Sąjungą, nes šios teisės aktai garantuoja valstybių-narių piliečiams laisvą prekių, paslaugų ir asmenų judėjimą.

“Nepajėgdami padaryti Konstitucijos pataisos, galime atsilikti neblogai vykstančiose derybose su ES”, sakė V. Landsbergis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.