aA
Trečiadienį mirė 85 metų Prinstono universiteto statistikos profesorius Johnas W. Tukey’us, kuriam priskiriama termino “programinė įranga” (software) autorystė.
Jo brolio žmona Phyllis Anscombe informavo, kad mirties priežastis buvo širdies smūgis po trumpos ligos.

Būdamas Princetono universiteto profesoriumi ir kompanijos “Bell Labs” mokslininku, J.W.Tukey’us sukūrė svarbias duomenų analizės ir aiškaus informacijos pateikimo teorijas.

Bet plačiausiai pripažintas jo indėlis į informatikos mokslą yra terminas “programinė įranga”, kuris apibrėžia ankstyvosios kartos kompiuterių programas. Pirmą kartą profesorius šį terminą panaudojo1958 savo straipsnyje žurnale “American Mathematical Monthly”.

Jam taip pat priskiriamas ir terminas “bitas” (bit) - “binary digit” sutrumpinimas, kuris apibrėžia kalbą iš simbolių “1” ir “0” - kompiuterinių programų pagrindą.

Gimęs Niu Bedforde, Masačiusetse, J.W.Tukey’us 1936 gavo chemijos mokslo laipsnį Browno universitete.

Jis dirbo “Educational Testing Service”, “Xerox” ir “Merck”. Nuo 1960 iki 1980 J.W.Tukey’us padėdavo NBC televizijos tinklui sudaryti rinkėjų sąrašus rinkimų metu.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.