aA
JAV vyriausybė remia "Williams" bendrovę. Mes remiame (Lietuvos) vyriausybės pastangas bendradarbiauti su "Williams" energetikos projektuose", sakė B. Richardsonas. Pernai "Williams International" įsigijo trečdalį koncerno "Mažeikių nafta" akcijų ir teisę valdyti šią įmonę.

Spaudos konferencijoje paprašytas pakomentuoti "Williams International" ir "LUKoil" derybas dėl ilgalaikio naftos tiekimo "Mažeikių naftai", B. Richardsonas pajuokavo, kad iki šiol jos "vyko nekaip".

"Mes norėtume, kad Rusija ir "LUKoil" būtų linkusios daugiau bendradarbiauti, bandyti išspręsti problemas ir jas raginame tai padaryti", sakė JAV energetikos sekretorius.

Anot JAV energetikos sekretoriaus, "Williams" "Jungtinėse Valstijose yra labai solidi bendrovė, turinti labai gerą reputaciją".

B. Richardsonas pareiškė viltį, kad "Williams" pastangos Lietuvoje duos ilgalaikės naudos Lietuvos piliečiams, Vyriausybei ir visam regionui".

BNS žiniomis, B. Richardsono ir A. Kubiliaus pokalbyje Lietuvos premjeras pareiškė susirūpinimą, kad "LUKoil" derybose su "Mažeikių nafta" yra panaudojamas kaip politinio spaudimo instrumentas.

A. Kubilius prašė B. Richardsono perduoti žinią Rusijos pareigūnams, kad "LUKoil" ateityje užsiimtų tik verslu.

Be to, Lietuvos premjeras pareiškė susirūpinimą, kad "LUKoil" yra suteiktos išskirtinės teisės koordinuoti naftos tiekimą Lietuvos kryptimi ir šį bendrovė neleidžia kitoms Rusijos naftos bendrovėms parduoti naftą jų siūlomomis kainomis.

Kaip spaudos konferencijoje pranešė JAV energetikos sekretorius, pokalbyje taip pat aptarti reikalai, susiję su Lietuvos ir JAV energetikos bendradarbiavimu, Lietuvos siekiais įstoti į NATO, Europos Sąjungą ir Pasaulio prekybos organizaciją, branduolinės energetikos sauga.

B. Richardsonas sveikino Lietuvos Vyriausybės ir Seimo politinį sprendimą ik 2005 metų uždaryti Ignalinos atominės jėgainės pirmąjį bloką.

B. Richardsonas išvengė tiesaus atsakymo, žurnalistų paklaustas, ar JAV vyriausybė ketina tapti IAE uždarymo donore.

Jis sakė, kad JAV padarė savo indėlį, didinant pirmojo ir antrojo IAE reaktorių saugą.

"Mes esame pasiryžę dalyvauti uždarymo procese", sakė B. Richardsonas.

Ketvirtadienio rytą B. Richardsonas atidarė JAV ir Baltijos valstybių energetikos investicijų seminarą bei su Lietuvos, Latvijos ir Estijos atstovais pasirašė Bendrą Švarios energijos deklaraciją.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.