aA
Techninė įranga Ar būtina diskinį kaupiklį išskaidyti į skirstinius (partition)? Kokie yra skirstinių privalumai ir trūkumai?

Ar skirstiniai padidina kaupiklio spartą įrašant ir nuskaitant duomenis ar atliekant su jais kokias nors kitas operacijas? Kokių privalumų turi operacijų sistemos laikymas atskirai nuo kitų programų?

Jei pirkote ar surinkote kompiuterį, kuriame iš anksto nebuvo sukurti skirstiniai, prieš įrašant bet kokią informaciją jie būtinai turi būti sukurti, o diskinis kaupiklis – sužymėtas (format).

Diskinio kaupiklio išskirstymas į loginius diskus privalumai išryškėja bandant defragmentuoti duomenų diską, nes tai vyksta gerokai greičiau. Be to, išskaidytą diską defragmentuoti reikia kur kas rečiau.

Naudojant FAT-32 sistemą klasterio dydis (minimalus bylai išskiriamas informacijos kiekis) paprastai būna mažesnis ir efektyviau išnaudojamas, jei didelis diskinis kaupiklis išskaidomas į mažesnius loginius diskus.

Disko padalinimas taip pat turi ir trūkumų. Sakykim, kai kurie žmonės nesupranta, kam reikalingos raidės, kuriomis sužymimi loginiai diskai ir visas programas diegia į vieną sisteminį “C:” diską.

Be to, diskuose, naudojančiuose FAT-32 sistemą defragmentavimas vyksta ilgiau, nei FAT-16, nes pirmojoje būna daugiau klasterių.

Informacijos paieška, nuskaitymas ir įrašymas skiriasi nedaug.

Dar vienas disko išskaidymo trūkumas yra tas, kad įdiegiant daugelį programų ir vartyklių iš anksto nustatomas įdiegimo kelias į sisteminį diską. Paprastai bent šiek tiek informacijos įrašoma į sistemines direktorijas net ir nurodžius įdiegti programą į kitą diską, todėl jei sisteminiam diskui išskirta per mažai vietos, po kiek laiko kompiuteris pradės dirbti lėčiau, net jei kitame diske būtų labai daug laisvos vietos. Patartina sisteminiam diskui išskirti bent jau 2GB, jei jame įrašyta “Windows 98” operacinė sistemą.

Su informacinėmis technologijomis bei internetu susijusius klausimus siųskite adresu QA@delfi.lt.

Taip pat kviečiame informacinių technologijų ekspertus bendradarbiauti su DELFI IT - prie skelbiamo atsakymo įrašysime eksperto pavardę ir jo bendrovės pavadinimą

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.