aA
Buvęs Jungtinių Tautų (JT) ginklų inspektorius Scottas Ritteris (Skotas Riteris), kurį Irakas kaltino šnipinėjus Jungtinėms Valstijoms, šeštadienį sugrįžo čia kurti dokumentinio filmo apie ginklų kūrimo objektus ir JT sankcijų poveikį.
Scott Ritter
Scott Ritter
Atvykęs į Bagdadą, S. Ritteris išreiškė viltį, kad jo misija padės įveikti aklavietę, į kurią Irakas ir Jungtinės Tautos pateko dėl sustabdytos ginklų kontrolės programos bei numanomos tolesnės masinio naikinimo ginklų gamybos šioje šalyje.

Baltieji rūmai S. Ritterio kelionei nepritarė, teigdami, kad tai bus dar vienas pretekstas Irako pareigūnams skleisti propagandą.

Savo kelionę pavadinęs "rizikingu žingsniu", S. Ritteris žurnalistams sakė, kad jo filmo tikslas yra nustatyti, ar nuo 1998 metų gruodžio, kai išvyko JT inspektoriai, Irakas atkūrė savo arsenalą. Tuoj po inspektorių išvykimo Vakarų lėktuvai surengė antskrydžius prieš Iraką, bausdami už jį už kontrolės režimo pažeidimą.

"Buvo daugybė neatsakingų spėlionių apie tai, ką šiandien daro Irakas. Dabar ten nėra ginklų inspektorių", sakė S. Ritteris.

"Aš manau, šis dokumentinis filmas yra labai svarbus, nes pasaulis nebežino, kaip išspręsti situaciją Irake".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.