aA
Jėgainės informacijos centras pranešė, kad penktadienį 15 valandą 35 minutės IAE apsaugos sistemos sustabdė veikiantį antrąjį bloką. Jis sustabdytas todėl, kad nustojo veikti vienintelis trečiasis turbogeneratorius.

Pasak pranešimo, turbogeneratorius nustojo veikti, kai "netikėtai buvo pažeistas vienas išjungiklis 330 kilovoltų įtampos pastotėje".

Radiacinis fonas Ignalinos AE aikštelėje ir už jos ribų liko nepakitęs.

Jėgainėje sakė BNS, kad pirmasis AE blokas planiniam kapitaliniam remontui sustabdytas gegužės 4 dieną. Numatoma, kad jis truks apie penkis mėnesius.

Informacijos centre kol kas negalėjo pasakyti dėl kokių priežasčių pažeistas minėtas išjungiklis.

Antrojo bloko paleidimas, pašalinus sutrikimo priežastis, turėtų trukti apie tris dienas.

Bendrovės "Lietuvos energija" generalinio direktoriaus pavaduotojas Vladas Paškevičius informavo BNS, kad Lietuvos vartotojai elektros energiją gauna be sutrikimų.

Sustabdžius IAE veiklą, automatiškai elektros energija gaunama iš Latvijos, Rusijos ir Baltarusijos. Remiantis susitarimais, 12 valandų Lietuva elektros energiją gaus nemokamai.

Artimiausiu metu turėtų būti įjungti du šiluminės elektrinės Elektrėnuose blokai. Paprastai šioje jėgainėje dirba vienas blokas minimaliu režimu. Elektros energiją tiekia ir Kruonio hidroakumuliacinė elektrinė.

Pasak V. Paškevičiaus, IAE gamina apie 750 megavatų elektros energijos. Lietuvos elektros energijos poreikis dieną yra apie 900 - 1 000, naktį - 700 megavatų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.