aA
Rutgers (JAV) universiteto mokslininkai kuria projektą, vadinamą "STIMULATE". Jo esmė yra priversti kompiuterį suprasti žmogaus gestus, mimiką, kalbą ir atitinkamai įvykdyti pavestas užduotis.
Pagrindinis "STIMULATE" modulis yra kompiuterių specialistų ir elektronikos inžinierių sukurta "Multimodal Input Manager" (MIM) techninė įranga. MIM vienu metu "stebi" vartotojo kalbą, žvilgsnį ir judėjimą. Gauta informacija renkama ir apdorojama programinės įrangos "Fusion Agent" pagalba, kuri lygina gautus duomenis ir nurodo kaip turi elgtis kompiuteris.

Pagrindinis bendravimo su sistema įtaisas yra pneumatinė pirštinė, sverianti mažiau, nei 100 gramų. Ji nuskaito gestus, stebėdama pirštų judesius delno atžvilgiu ir leidžia vartotojui nurodyti reikiamą informaciją kompiuterio ekrane.

Sistemos sudėtinė dalis, žvilgsnio sekimo kamera, įtaisyta ant kompiuterio ar monitoriaus gali sukinėtis ir stebi, kur žiūri vartotojas. Vienu akies žvilgsniu galima nukreipti kursorių į norimą monitoriaus vietą.

MIM pažįsta ir lūpų judesius, tad kartu su integruota balso atpažinimo sistema turi plačias pritaikymo galimybes.

Virtualios realybės mėgėjai MIM pagalba gali bendrauti trimatėje erdvėje. "Java" kalba sukurta programa "cWorld" leidžia vartotojams bendrai interaktyviai konstruoti virtualų pasaulį.

“Mes nenumatome jog klaviatūra ar pelė ateityje taps nereikalinga, tačiau naujoji technologija atveria naujas galimybes gerinant dabartines taikomąsias programas ir padės kurti visiškai naujas, reikalaujančias didesnio žmogaus ir kompiuterio tarpusavio ryšio supratimo”, teigė sistemos kūrėjai.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.