aA
Tačiau Generalinė prokuratūra nutartį sustabdyti bylą apskundė Apeliaciniam teismui, nes, jos vertinimu, nutartis buvo priimta "nevisapusiškai, ne iki galo ir neobjektyviai išnagrinėjus bylos aplinkybes, susijusias su teisiamojo A. Lileikio sveikatos būkle" ir prašė bylą grąžinti nagrinėti Vilniaus apygardos teismui.

Naujos BPK nuostatos bus taikomos kelioms rūšims nusikaltimų, kurias Europos teisė išskiria į atskirą grupę. Tai genocidas, karo nusikaltimai, nusikaltimai žmonijai, tarptautinės humanitarinės teisės pažeidimai ir kiti. Šiems nusikaltimams netaikoma senatis.

Anot pataisų, kai teisiamasis dėl fizinės sveikatos būklės negali atvykti į teismo posėdžio vietą, teisiamajam jo buvimo vietoje sudaromos techninės sąlygos ("videokonferencija") tiesiogiai dalyvauti teisminiame nagrinėjime, užduoti klausimus kitiems proceso dalyviams ir atlikti kitus procesinius veiksmus.

Be to, teismas gali atvykti į teisiamojo buvimo vietą ir atlikti tam tikrus procesinius veiksmus. Advokatams privaloma dalyvauti visame teismo procese.

Tačiau abejojama, ar daugybe nepagydomų ligų sergantis, itin silpnos sveikatos 92 metų A. Lileikis sugebės atsakinėti į proceso dalyvių klausimus.

Gali būti, kad A. Lileikiui bei dar vienam kaltinamajam žydų genocidu Kaziui Gimžauskui Vilniaus apygardos teismas skirs psichiatrinę ekspertizę, kuri nustatytų, ar jie gali dalyvauti teismo procese.

A. Lileikis kaltinamas tuo, jog per nacių okupaciją būdamas Vilniaus apygardos saugumo po viršininku nuo 1941 metų rugpjūčio iki 1944 metų liepos pasmerkė fiziniam sunaikinimui 75 žydus, iš kurių tik vienam pavyko išvengti mirties.

K. Gimžauskas buvo A. Lileikio pavaduotojas.

Abu jie savo kaltę kategoriškai neigia.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.