aA
Prezidentas Valdas Adamkus ketvirtadienį grąžino Seimui pakartotinai svarstyti Visuomenės informavimo, Valstybės tarnybos ir Valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų darbo apmokėjimo įstatymų pataisas.
Konservatorių partija teigia, kad prezidento pateikti siūlymai dėl vetuotų Visuomenės informavimo ir valstybės tarnautojų atlyginimų "sukels daug dilemų".

"Tėvynės sąjungos - Lietuvos konservatorių frakcija visada džiaugiasi, kai grąžinami įstatymai yra pagerinami, tačiau šį kartą prezidento pateikti pasiūlymai sukels daug dilemų", ketvirtadienį pranešė frakcijos spaudos tarnyba.

Konservatorių nuomone, kai kurios šalies vadovo pastabos dėl Visuomenės informavimo priemonių įstatymo yra "geros ir priimtinos". Kaip pavyzdys minimas platesnis 14 straipsnio apibūdinimas dėl informacijos apie privataus gyvenimo skelbimą.

Vetuodamas įstatymą, V. Adamkus konstatavo, kad, reglamentuojant privataus gyvenimo apsaugą, visuomenei užkertamas kelias sužinoti informaciją apie asmenis, turinčius galimybę spręsti piliečiams bei valstybei svarbius klausimus".

Prezidentas mano, kad viešieji asmenys, politikai, partijų vadovai ir kiti asmenys, darantys įtaką visuomenės gyvenimui, negali turėti tokios pat teisės į privatų gyvenimą kaip kiti žmonės.

Pranešime teigiama, kad konservatoriai nesutinka su V. Adamkaus siūlymu sugrįžti prie "senosios nuostatos dėl informacijos šaltinio paslapties ir jokiomis sąlygomis, net, sakykim, Baudžiamajame kodekse numatytomis, žurnalistas negali atskleisti informacijos šaltinio".

Komentuodami V. Adamkaus siūlymą atidėti Valstybės tarnybos įstatymo įsigaliojimą, konservatoriai teigia, kad "prezidentas nubraukė mūsų siekį atitaisyti G. Vagnoriaus (buvusio konservatorių premjero - BNS) klaidas, iškraipant teisingumą valstybės tarnautojų atlyginimuose".

"Tuo atveju liktų tas pats chaosas, tie patys didžiuliai teisėjų, prokurorų atlyginimai", sakoma pranešime spaudai.

Pasak pranešimo, prezidentas palieka galimybę mokėti itin mažus, 500 litų, eilinių policininkų atlyginimus, "tuo tarpu, kai Seimas priimtu įstatymu siekė pakelti juos dvigubai - ne mažiau 1000 Lt.".

Kaip ketvirtadienį pranešė prezidento spaudos tarnyba, vetuoti Visuomenės informavimo įstatymo pataisas V. Adamkus nusprendė "nuosekliai gindamas spaudos laisvės principus".

Prezidentui kelia abejonių naujos, iš valstybės biudžeto finansuojamos Visuomenės informavimo kontrolieriaus įstaigos tikslingumas ir pagrįstumas. .

Liepos viduryje Seimo priimta nauja Visuomenės informavimo įstatymo redakcija numato, kad Visuomenės informavimo įstaigą sudarys kontrolierius ir 4 ekspertai - pedagogikos, psichologijos, šeimos problemų, teisės ir visuomenės informavimo specialistai.

"Įstatymuose yra nuostatų, nepriimtinų demokratinei valstybei. Jei šie įstatymai įsigaliotų, būsimo Seimo nariai už tą patį darbą gautų skirtingą atlyginimą, nes iš valstybės tarnybos į Seimą`atėjusiems asmenims yra numatomi darbo užmokesčio priedai. Taigi, tautos rinkti atstovai nebūtų lygūs", pranešė prezidento spaudos tarnyba.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.