aA
Jei Maltos mokslininkų išvados yra teisingos, tai reiškia, kad vietovė, kurioje gyvenate, gali būti labai svarbiu veiksniu, lemiančiu jūsų vaiko lytį. Kaip parodė tyrimų rezultatai, šiltesnio klimato šalyse Pietų Europoje gimsta daugiau berniukų nei atšiauresnėse Šiaurės šalyse.
Daktaras Victoras Grechas iš Maltos kartu su kolegomis analizavo gimimų atvejus Maltoje 1890-1995 metų, o Vakarų Europoje 1990-1995 metų laikotarpiu.

Ankstesnės studijos parodė, kad paprastai pasaulyje gimstantiems 106 berniukams vidutiniškai tenka 100 mergaičių, tačiau Maltos mokslininkai nustatė, kad šis santykis labai priklauso nuo geografinės vietovės.

“Mes nustatėme, kad berniukų gimimų skaičius priklauso nuo platumos, t.y. kuo aukštesnis platumos laipsnis, t.y. kuo šiauriau yra šalis, tuo mažiau berniukų tenka šimtui mergaičių,” teigė Grechas “Reuters” agentūrai.

“Per pastaruosius 30-50 metų gimusių berniukių skaičius palyginus su mergaičių aiškiai sumažėjo, tačiau Maltoje gimusių berniukų skaičius yra visgi didesnis negu būtų galima tikėtis.” Būtent šis įdomus atradimas ir paskatino mokslininkų komandą atkreipti dėmesį į “geografinę platumą kaip svarbų temperatūrą lemiantį veiksnį”.

Grechas pažymėjo, kad aukštesnė temperatūra “turi įtakos žmonių vaisingumui”, tačiau perspėjo, kad “panašus poveikis iš tikrųjų gali būti susietas ir su kitais klimatiniais veiksniais, pavyzdžiui, vartojamo maisto pobūdžiu”.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.