aA
Prezidentas Valdas Adamkus ir konservatorių partijos vadovybės nariai trečiadienio pavakarę aptarė pasibaigusioje Seimo pavasario sesijoje priimtų kelių įstatymų likimą.
Kaip BNS korespondentui sakė vienas konservatorių lyderių, kancleris Jurgis Razma, su valstybės vadovu sutarta pasitarimo detalių nekomentuoti. Susitikime taip pat dalyvavo Tėvynės sąjungos pirmininko pavaduotojai Rasa Juknevičienė ir Arvydas Vidžiūnas.

J. Razmos teigimu, su prezidentu V. Adamkumi pasikeista nuomonėmis dėl Seimo priimtų Visuomenės informavimo įstatymo naujosios redakcijos bei Valstybės tarnybos įstatymo pataisų.

Pasak J. Razmos, prezidentas svarsto galimybę šiuos įstatymus ketvirtadienį vetuoti ir grąžinti Seimui pakartotinai svarstyti.

"Naudingai pasikeitėme nuomonėmis. Tikiuosi, kad paaiškėjo mūsų pozicijos ir paaiškėjo tarpusavio supratimas", sakė J. Razma.

BNS žiniomis, prezidentui atrodo nepriimtini Valstybės tarnybos įstatymo pataisų du aspektai - tai, kad Seimo nariai, turintys darbo valstybės tarnyboje stažą, gaus didesnį atlyginimą, bei nuostata, kad darbo stažas valstybės tarnyboje bus skaičiuojamas nuo nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais.

Manoma, kad pastaroji pataisa bus ypač skausminga ne vieno dešimtmečio darbo stažą turintiems teisėsaugos pareigūnams, kurie už išdirbtus metus gauna didelį priedą. Manoma, kad įsigaliojus pataisai, daugumos labai kvalifikuotų ir patyrusių pareigūnų atlyginimai sumažėtų 40 procentų.

Be to, BNS žiniomis, prezidentui atrodo nepriimtinos Visuomenės informavimo nuostatos, įteisinančios visuomenės kontrolieriaus instituciją. Prezidentas laikosi nuostatos, kad žiniasklaidos neturi riboti valstybinė kontrolė.

Prezidentas tikriausiai apsispręs dėl įstatymų iki ketvirtadienio vidurdienio, kai jis išvyksta į Jungtines Valstijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.