aA
Lietuvos žemdirbiai surengė paskutinįjį piketą prieš javapjūtę Vilniuje prie Vyriausybės rūmų bei sutelkė žemės ūkio techniką prie pasienio kontrolės postų.
Apie tūkstantis praradusių viltį ir tikėjimą teisingumu Lietuvos žemdirbių trečiadienį susirinko prie Vyriausybės rūmų.

Jie piktinosi, jog kaimas ekonomiškai ir socialiai naikinamas, kadangi liberalizuotos mėsos, pieno, intervencinės grūdų supirkimo kainos absoliučiai nedengia gamybos kaštų, o ūkininkų ir žemės ūkio bendrovių bankrotai sparčiai plečiasi.

Žemdirbius piktino ir tai, jog į pieno gamintojų boikotą ir prašymą reguliuoti pieno kainas Vyriausybė atsakė tyla.

Nuo gegužės 1 dienos Vyriausybei liberalizavus pieno supirkimo kainas, jos nustatomos pieno pardavėjų ir pieno perdirbėjų tarpusavio susitarimu.

Neterminuotos visuotinės pieno gamintojų protesto akcija, vykusia birželio pabaigoje ir liepos pradžioje, buvo reikalaujama panaikinti pieno supirkimo kainų liberalizsavimą, nustatyti vieną palaikomąją 55 centų už kilogramą pieno kainą bei priedus už aukščiausios ir pirmos rūšies pieno kilogramą.

Trečiadienį susirinkusieji žemdirbiai Vyriausybės prašė reguliuoti pieno, galvijų bei kiaulių supirkimo kainas, nustatant jas ne mažesnes už vidutines gamybos išlaidas.

Buvo reikalaujama, jog intervencines kviečių, rugių ir grikių supirkimo kainos, patvirtintos žemės ūkio ministro liepos 10 dienos įsakymu, turi būti padidintos mažiausiai 20 proc.

Žemdirbiai įsitikinę, jog turi būti parengtos metodikos ir tvarka, kompensuojant dyzelinio kuro kainas. Dyzelinio kuro kainos žemdirbiams neturi būti didesnės kaip 1 litas už litrą.

Pagal valdžios parengtą Akcizų įstatymo projektą, žemės ūkio darbams naudojamų dyzelinių degalų akcizas nuo 2001 metų bus sumažintas nuo 560 iki 400 litų už toną. Jei mažmeninė dyzelinių degalų kaina bus apie 2 litus už litrą, žemdirbiai mokės 1,81 lito.

Tuo tarpu antradienį Vyriausybė pareiškė, jog valstybės parama Lietuvos žemdirbiams yra gerokai didesnė nei kitose Baltijos valstybėse ir panaši kaip kaimyninėse bei Vidurio Europos valstybėse.

Vyriausybės teigimu, šalies žemės ūkiui remti iš valstybės biudžeto šiemet skiriama 659,5 mln. litų, iš jų vien Kaimo rėmimo fondui skirta 395,5 mln. litų.

Lietuvoje ir toliau išlieka didžiausios kiaulių supirkimo kainos - 4,32 tūkst. litų už toną. Jos gerokai viršija pasaulinę kainą - 2,8 tūkst. litų už toną. Latvijoje tona kiaulienos kainuoja 3,76 tūkst. litų, o Lenkijoje - 3,15 tūkst. litų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.