aA
Po Europos Žmogaus Teisių Teismo (EŽTT) išaiškinimo, kad nuolatinis buvusio prezidento Rolando Pakso nušalinimas nuo parlamentinio posto yra neproporcingas, premjeras Andrius Kubilius teigia, kad pirmiausiai nusikaltęs žmogus turi suvokti savo nusižengimus ir tik tada tikėtis amnestijos.
Premjeras apie R.Paksą: bausmė mažinama tik suvokus savo kaltę
© DELFI (K.Čachovskio nuotr.)

R. Pakso atveju, Lietuvos radijui sakė Premjeras, savo klaidų suvokimo nematyti.

Anot A. Kubiliaus, dėl to, kiek ilgai gali būti taikomas draudimas būti renkamam į Seimo narius, reikia spręsti remiantis ir kitų šalių patirtimi bei analogijomis, tačiau svarbu ir paties nusižengusiojo elgesys.

„Reikia prisiminti, kad bausmės už kokius nors kitus nusikaltimus proporcingumas priklauso ir nuo nusikaltusiojo susivokimo, prisipažinimo, kad jis klydo, pasitaisė“, – tradiciniame interviu Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

„Pažiūrėkime į kitas bylas. Kartais ir Lietuvoje skelbiamos amnestijos arba sumažinamos bausmės jau nubaustajam, vertinant, visų pirma, to paties nubaustojo elgesį, ar jis pripažino klydęs, ar jis pripažino, kad jis iš tikrųjų yra padaręs nusižengimą, ar jis labai aiškiai suvokia, kad toliau taip elgtis negalima. Tai šituos dalykus irgi teks svarstyti“, – įsitikinęs premjeras A. Kubilius.

„Premjero įsitikinimu, pats R. Paksas turėtų pademonstruoti, ar jis suvokia savo klaidas ir nusižengimus, dėl kurių jam ir buvo taikomos teisinės sankcijos.

„Tai aš to dar niekad nesu girdėjęs ir nesu matęs“, – į klausimą, ar R. Paksas galėtų dalyvauti 2012 metų Seimo rinkimuose atsakė ministras pirmininkas.

Premjeras teigė manąs, kad EŽTT patvirtino, jog Lietuva nušalintojo prezidento R. Pakso atžvilgiu elgėsi teisėtai ir pagal visas Europos žmogaus teisių normas.

„Kai kreipiamasi dėl daugelio dalykų ir dėl daugelio dalykų gaunamas neigiamas atsakymas, o tik dėl vieno dalyko gaunamas pusiau teigiamas atsakymas, tai aš ir traktuoju labai paprastai, kad iš esmės esminius dalykus Strasbūro teismas patvirtino, kad Lietuva elgėsi visiškai teisėtai, teisingai ir pagal visas Europos žmogaus teisių normas“, – antradienį Lietuvos radijui sakė A. Kubilius.

www.lrt.lt