aA
Nuo sekmadienio Lenkijoje įsigaliojo įstatymas, sugriežtinantis bausmes įrašų pramonės piratams. Už nelegalių garso ir vaizdo įrašų bei kompaktinių plokštelių gamybą ir platinimą gresia bausmė iki 5 metų laisvės atėmimo.
Paskaičiuota, jog Lenkija per metus praranda apie 50 mln. JAV dolerių (200 mln. litų) dėl nelegalios prekybos garso ir vaizdo juostomis bei kompaktinėmis plokštelėmis. Piratinė muzikos produkcija sudaro beveik 40 proc. šalies įrašų rinkos.

Nelegali tokio pobūdžio prekyba ypač klesti Varšuvos 10-mečio stadione, kuris laikomas didžiausiu Vidurio ir Rytų Europos turgumi.

Ne kartą jame su piratine produkcija buvo sulaikyti ir kontrabandininkai iš Lietuvos.

Pastaruoju metu pagrindiniu jos tiekėju laikoma Bulgarija.

Lenkijoje autorinė kompaktinė plokštelė kainuoja apie 50 zlotų (46,5 litų), tuo tarpu juodojoje rinkoje ją galima įsigyti už 10 zlotų (9,3 lito).

Todėl specialistai mano, jog kovos su piratais sugriežtinimas reikiamų rezultatų neduos tol, kol originalūs įrašai bus gerokai brangesni už piratinius.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.