aA
Molėtų rajono policijos komisariato tardytojai už netikrų litų gamybą ir platinimą jam pateikė kaltinimą.

Ukmergės rajone gyvenantiems dviem V.Vaičiūno bendrininkams - 21 metų Sergejui Orlingiui ir 19-mečiam Donatui Majauskui - teisme teks atsakyti už padirbtų pinigų platinimą.

Ukmergės rajono policija baudžiamąją bylą šiems vaikinams iškėlė pernai kovo mėnesį.

Pirmiausia netikra 100 litų kupiūra buvo aptikta Ukmergės alaus bare "Viešnagė".

Ja bandė atsiskaityti ukmergiškiai Gediminas Stanionis bei Andrius Ivanovas.

Blankesnių spalvų ir iš minkštesnio popieriaus pagaminta kupiūra tąsyk įtarimą sukėlė ir baro padavėjai Janinai Zmiejauskienei, ir tuo metu bare pietavusiam Ukmergės policijos komisariato darbuotojui Antoniui Greiciūnui.

Pradėjus tirti šį įvykį, netrukus buvo demaskuotas netikrų litų gamintojas - Kaune nuomojamame bute Gričiupio gatvėje gyvenantis V.Vaičiūnas.

Vaikinas prisipažino, kad 1998 metų lapkričio ir 1999 metų kovo mėnesiais iš bendrakursio pasiskolintu kompiuteriu bei jam priklausančiu spalvotu rašaliniu spausdintuvu pagamino daugiau kaip 40 netikrų 100 litų kupiūrų.

Kaltinamojo teigimu, pagaminti netikrų pinigų jis buvo nusprendęs dar 1998 metais. Apie tai kartą per žūklę V.Vaičiūnas papasakojęs ir S.Orlingiui.

100, 50, 20 litų ir 20 JAV dolerių kupiūros skeneriu į diskelį buvo nuskenuotos vieno dienraščio "Kauno diena" redakcijoje. Tai už 10 litų mokestį V.Vaičiūnui atliko pažįstamas šio dienraščio techninis darbuotojas.

V.Vaičiūnas nuskenuotas litų kupiūras perkėlė į skolintą kompiuterį ir, apdorojęs viena kompiuterine programa, jas išspausdino.

"Lietuvos rytas"