aA
Atliekant archeologinius kasinėjimus Ventspilio rajono Lejaskrogos kapinėse, praėjusią savaitę rastas kol kas turtingiausias viduramžių laikų kapas. Tai pranešė archeologinių kasinėjimų vadovas Armandas Vijupas.
Šalia kape palaidoto maždaug 50 metų vyro rastas unikalus dirbinys - didelė apvali sidabro segė, latvių tautinio kostiumo dalis, taip pat masyvi kovai skirta žalvarinė tvoklė, diržas su sidabrinėmis sagomis, sidabru inkrustuota sagtis, kitų vertingų daiktų.

Žmogus šiame kape buvo palaidotas XV amžiaus pradžioje. Jame rasti daiktai byloja apie aukštą velionio socialinį statusą to meto visuomenėje, sakė mokslininkas.

Pasak jo, tai brangiausias iš visų iki šiol Latvijoje rastų viduramžių laikų kapų.

Atliekant archeologinius kasinėjimus rasta beveik 600 senovės daiktų, atidengti XIV-XVII amžiais datuojami 56 kapai. Daugelis jų turtingi, tad galima spręsti apie aukštą to meto pragyvenimo lygį.

Vienos moters kape archeologai rado net 10 segių, kuriomis puošiami tautiniai kostiumai. Pasak archeologų, "tai fantastiškai daug". Kitoms moterims buvo įdėta po 5-7 seges, kurios irgi liudija, kad velionės buvo turtingos.

Kapuose rasta ir stiklo karoliukais bei alavo žiedeliais puošto šalio liekanų, karulių, žiedų, apyrankių, peilių, monetų, kurių kai kurios buvo apyvartoje XIV amžiuje.

Antropologo išvados skelbia, kad mirusiųjų kaulų struktūra leidžia manyti, jog to meto visuomenė buvo sveika ir stipri, gyveno taikiai. Daugelis kapuose rastų vyrų - maždaug 50 metų, o tai anuomet buvo labai garbus amžius, sakė A.Vijupas.

Iki liepos 19 dienos truksiančių kasinėjimų vakarinėje Latvijos dalyje tikslas - išsiaiškinti, ar toje vietoje esama kuršių kapinių. Kadaise kasinėjimų vietoje stovėjo bažnyčia, o aplink buvo laidojami žmonės.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.