aA
Klaipėdoje šeštadienį į Raudonojo kryžiaus ligoninę paguldytas 18-metis Kauno karo istorijos klubo narys, kuris buvo sužalotas Jono kalnelyje vykusio inscenizuoto istorinio mūšio metu. Nukentėjęs "Napoleono armijos pėstininkas" nelaimės metu stovėjo prie patrankos ir ją valė, kai ši iššovė ir nubloškė kareivį į kanalo vandenį.
Nublokštas kareivis nedelsiant buvo ištrauktas ir su neštuvais išgabentas, tačiau inscenizuojamame mūšyje griaudint patrankoms ir aidint šūviams žiūrovai įkritusį į vandenį kareivį pasitiko plojimais, manydami, kad tai mūšio scenarijaus dalis.

Sužalotas kareivis su kūno nudegimais ir plaučių kontūzija tą patį vakarą iš Klaipėdos buvo išgabentas į Kauno klinikas.

Manoma, kad karys buvo sužalotas dėl patirties stokos, nes jis patranką pradėjo valyti dar neiššovus sprogmeniui ir šis netrukus sprogo.

Klaipėdoje savaitgalį vyksta projektas "Istorijos pamoka", kurio metu Jono kalnelio saloje ir Kopgalio tvirtovėje atkuriami tragiški Lietuvos valstybės istoriniai įvykiai, vykę 1794, 1812, 1831 metais.

Mūšiuose dalyvauja ir istorinius įvykius atkuria Kauno, Rygos, Minsko, Sankt Peterburgo, Varšuvos bei trijų Vokietijos Karo istorijos klubų kariai, dėvėdami šio laikotarpio uniformas, naudodami ginkluotę, artilerijos pabūklus, vėliavas.

Liepos 13-15 dienomis mieste inscenizuotas mūšiai vyksta Lietuvos tūkstantmečio ir Klaipėdos 750 metų jubiliejų proga.

Šių teatralizuotų pasirodymų metu kurtinantis patrankų gaudesys, kardų žvangėjimas, žirgų žvengimas ir kanopų bildesys, mūšio lauke tvyrantis parako kvapas, dūmų kamuoliai ir gausūs pirotechnikos efektai sukuria tikrų mūšių nuotaiką.

Projekto "Istorijos pamoka" organizatoriai - Klaipėdos S. Šimkaus konservatorijos studentų verslo klubas, Kauno karo istorijos klubas, Mažosios Lietuvos istorijos muziejus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.