aA
Talino merija siūlo netolimoje ateityje sukurti bendrą Estijos ir Suomijos sostinių erdvę ir sujungti abu miestus povandeniniu tuneliu.
Estija
Estija
Praėjusią savaitę Talino merijos patvirtintas sostinės plėtros planas "Talinas-2025" numato natūraliai atsirasiančią dviejų sostinių erdvę, kuri sąlyginai jau pakrikštyta Talsinkiu - dviejų kaimyninių šalių svarbiausių miestų vardų santrumpa.

Tokių konglomeratų pavyzdžių pasaulyje jau esama. Estijos architektai rėmėsi danų Kopenhagos ir švedų Malmės pavyzdžiais.

Estijos specialistai siūlo ateityje vietoj dabartinės keltų perkėlos sujungti tik 80 km skiriamus miestus povandeniniu tuneliu.

Šis projektas nėra naujas, bet šiuo metu vargu ar įvykdomas dėl savo brangumo. Tačiau išsiplėtus Europos Sąjungai jo poreikis gali labai padidėti ir po 10 metų specialistai apie jį kalbės jau rimtai, mano merija.

Ateityje Pasikeis ir Talino vaizdas. Istorinis miestas liks koks ir yra, tačiau šiek tiek tolėliau, arčiau jūros, bus pastatytas naujas miestas su aukštyn besistiebiančiais pastatais, kuriuos ketinama sutelkti aplink jau esančius; viešbutį "Olimpia" ir "Uhispank" banką. Šis rajonas kažkuo primins Manhetaną ir netrikdys istorinio viduramžiško miesto silueto.

Pramonės įmones ketinama iškeldinti, kaip tai daroma Vakaruose, už miesto ribos, kur žemė pigesnė, o sąlygos gamybai parankesnės. Dabartinių miegamųjų rajonų gyvenamieji namai bus iš pagrindų suremontuoti, atsiras privačių priemiesčio rajonų tinklas.

Strateginį naujojo, Didžiojo Talino, planą daugiau kaip metus rengė apie 100 specialistų, vadovaujamų sostinės vicemero.

Artimiausiu metu planas bus apsvarstytas miesto tarybos susirinkime. Remiantis šiuo dokumentu vėliau bus parengtos trumpalaikės Estijos sostinės plėtros programos.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.