aA
Prezidento rinkimuose pralaimėjusio Lien Chano (Lien Čano) rėmėjams priešais prezidentūrą surengus protestą, sekmadienį Taivano aukštasis teismas nurodė visoje šalyje užantspauduoti visas balsadėžes.
Rinkimai
Rinkimai
© ELTA
Šeštadienį vykusius rinkimus mažiausia salos istorijoje persvara laimėjo dabartinis Taivano prezidentas Chen Shui-bianas (Čen Šiubianas), į kurį balsavimo išvakarėse buvo mėginama pasikėsinti.

Apytikriai tūkstantis opozicijos rėmėjų, kurie paryčiais surengtose eitynėse prie prezidentūros sekė paskui Lien Chaną, buvo patenkinti aukštojo teismo sprendimu, tačiau ir toliau palaikė savo lyderio reikalavimus nedelsiant perskaičiuoti balsus.

"Perskaičiuoti dabar! Perskaičiuoti dabar!", - skandavo minia.

Kaip sakė aukštojo teismo pareigūnas, visos balsadėžės ir svarbūs dokumentai bus užantspauduoti kaip įkalčiai, tačiau neužsiminė, ar balsai bus perskaičiuoti.

Ginčą dar labiau kursto ir didžiulis negaliojančiais pripažintų biuletenių skaičius - 337 297. Šiuose rinkimuose jų kone trigubai daugiau nei buvo 2000 m. (122 278 biuletenis) ir vienuolika kartų daugiau nei Chen Shui-biano gauta balsų persvara.

Chen Shui-bianas pergalę iškovojo vos 29 tūkst., arba 0,2 proc., balsų persvara, o referendumas dėl Taivano nepriklausomybės ir aktyvesnės gynybos nuo Kinijos nepavyko. Iš viso per rinkimus buvo atiduota 12,9 mln. biuletenių.

Centrinė rinkimų komisija pateikė tokius balsavimo rezultatus:

Demokratinės pažangos partijos (DPP) prezidentas Chen Shui-bianas įveikė pagrindinės opozicinės Nacionalistų partijos pirmininką Lien Chaną 29 518 balsų persvara;

Už Chen Shui-bianą atiduota 6 471 970 balsų, arba 50,11 procentinio punkto visų galiojančių biuletenių; už Lien Chaną - 6 442 542 balsai, arba 49,89 procentinio punkto visų galiojančių biuletenių.

Negaliojančiais pripažinti 337 297 biuleteniai, arba 2,5 proc. visų balsų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.